Clicky


Belagers hulpverleners tot berechting in de cel

Belagers hulpverleners tot berechting in de cel
20-05-2011 09:18 | Binnenland | auteur de redactie
Verdachten van uitgaansgeweld en van belaging van hulpverleners blijven voortaan zeker tot aan hun berechting in de cel. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) en minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie dat vrijdag wordt gepresenteerd. Het ministerie bevestigt een bericht in het AD hierover.

De wetswijziging moet duidelijk maken dat dergelijk geweld niet wordt getolereerd. "Deze misdrijven leiden tot grote maatschappelijke onrust en verontwaardiging", staat in het wetsvoorstel.

Nu komen verdachten vaak in afwachting van hun berechting vrij, omdat voorarrest niet zomaar kan worden opgelegd, zeker niet als iemand voor het eerst in de fout is gegaan. Zij gaan dan pas na hun veroordeling de cel in. In het plan van Opstelten en Teeven moeten ze binnen tweeënhalve week voor de rechter komen.

Het voorstel, dat zich vooral richt op zaken waarvoor minimaal een paar weken of cel kan worden geëist, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Die vroeg eerder dit jaar nog om een strengere aanpak van vechtjassen.

©Novum | Transport Online