Clicky


Boete topman C1000 voor verspreiden voorkennis

Boete topman C1000 voor verspreiden voorkennis
20-05-2011 09:10 | Binnenland | auteur de redactie
Een topman van supermarktketen C1000 heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete gekregen van twee ton voor het verspreiden van voorkennis. Directievoorzitter Tom Heidman maakte bij een bijeenkomst met aangesloten ondernemers opmerkingen over een overnamebod van Jumbo op Super de Boer.

Door de opmerkingen van Heidman zouden beleggers volgens de AFM kunnen opmaken dat C1000 met een tegenbod zou komen, schrijft het Financieele Dagblad. Een van die ondernemers heeft daarna daadwerkelijk aandelen Super de Boer gekocht. Hij is ook beboet, voor handel met voorwetenschap.

Heidman stapt naar de rechter omdat hij vindt dat de toezichthouder 'te dogmatisch en niet in de geest van de Wet financieel toezicht heeft gehandeld'. Ook vindt hij dat de AFM de omstandigheden niet heeft meegewogen.

Op de bijeenkomst liet de topman zijn honderden toehoorders weten dat C1000 'de boot niet had gemist, omdat het spel pas op de wagen was'. Hij zei ook eerder weg te moeten vanwege een 'hele belangrijke vergadering' waarover hij niets mocht zeggen.

Volgens de krant gebeurt het zelden dat een topman een dergelijke boete krijgt. De laatste was Spyker-topman Victor Muller in 2008. Hij stuurde zijn bank een mail dat Spyker snel met een 'belangrijke mededeling' zou komen, toen de bank had laten weten aandelen die als onderpand voor een lening waren verstrekt, te verkopen.

Overigens heeft C1000 nooit een tegenbod op Super de Boer gedaan.

©Novum | Transport Online