Clicky


Wilders dreigt Rutte over Griekenland

Wilders dreigt Rutte over Griekenland
19-05-2011 19:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
DEN HAAG - Premier Mark Rutte (VVD) is donderdag in de Tweede Kamer hard in aanvaring gekomen met gedoogpartner Geert Wilders. De PVV-leider dreigde Rutte dat hij een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de steun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'. Wilders verweet Rutte de belangen van Nederlanders te verkwanselen.

Rutte noemde de opstelling van Wilders 'volstrekt onverantwoord'. Hij zei dat Wilders niet 'in de val van Maurice de Hond' moest trappen. Hij riep Wilders op politiek leiderschap te tonen en ook impopulaire maatregelen te nemen. Volgens Wilders is steun aan Griekenland echter niets anders dan geld over de balk smijten. Het kabinet speelt volgens hem met vuur. "Als wij gelijk krijgen, heeft u een probleem met mijn fractie", beet Wilders Rutte toe.

D66-leider Alexander Pechtold daagde Wilders uit het vertrouwen in het kabinet meteen op te zeggen, aangezien het volgens Wilders de belangen van Nederlanders verkwanselt. Wilders ging hier niet op in.

Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer sprak zijn zorg uit over extra financiële hulp aan Griekenland. "Griekenland kan deze schuldenlast nooit terugbetalen. Dit betekent risico's voor onze publieke sector: die gaat hiervoor opdraaien."

Rutte verzekerde de Kamer dat hij Griekenland alleen te hulp schiet als dit in het belang is van Nederland. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat het failliet gaan van Griekenland gigantische gevolgen heeft, en er dus geen risico's genomen mogen worden. "De effecten voor Henk en Ingrid en voor Achmed en Fatima zullen enorm zijn als het fout gaat", zei hij.

©Novum | Transport Online