Clicky


UMCG ontwikkelt nieuwe behandeling tegen overmatig transpireren

UMCG ontwikkelt nieuwe behandeling tegen overmatig transpireren
19-05-2011 13:32 | Gezondheid | auteur de redactie
GRONINGEN - Thoraxchirurgen van het UMCG hebben een bestaande operatiemethode verder ontwikkeld voor patiënten die last hebben van overmatig transpireren van de handen en/of de oksels. De ingreep vindt plaats via een kijkoperatie door een sneetje van een centimeter. Na behandeling kan de patiënt nog dezelfde dag naar huis. In tegenstelling tot de `klassieke' behandelmethode lijkt bij deze behandeling de kans op compensatoir zweten, het harder gaan transpireren elders op het lichaam, minder.

Overmatig transpireren (hyperhidrosis) komt veel vaker voor dan wordt gedacht, ongeveer bij drie procent van de bevolking. Het is een verborgen probleem, dat vaak grote gevolgen heeft voor het sociale, relationele en professionele leven van mensen. Transpireren is een van de belangrijkste manieren waarmee de lichaamstemperatuur wordt gereguleerd. Mensen met overmatige transpiratie produceren echter zweet in veel grotere hoeveelheden dan nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen. Veelal wordt er geen oorzaak gevonden voor het overmatig transpireren.

De behandeling
Met een kijkoperatie via een klein sneetje van een centimeter aan elke kant van de borstholte wordt een deel van de zenuwtoevoer (symphatische zenuw) naar de zweetklieren van handen en/of oksels op een aantal plaatsen doorgesneden. In tegenstelling tot de klassieke behandelmethode wordt de zenuw niet verwijderd. Hierdoor lijkt de kans op compensatoir zweten op de rug en buik verminderd.

Het effect van de behandeling is direct na de operatie aanwezig en het merendeel van de patiënten kan aan het eind van de middag of begin van de avond het ziekenhuis verlaten. Het UMCG heeft in de afgelopen drie maanden vijftien patiënten met succes behandeld via deze nieuwe operatiemethode. De ingreep wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars.