Transport Online - Heijmans boekt hogere omzet, woningmarkt stagneert

Heijmans boekt hogere omzet, woningmarkt stagneert

Heijmans boekt hogere omzet, woningmarkt stagneert
19-05-2011 12:25 | Financieel | auteur de redactie
Heijmans heeft in het eerste kwartaal van 2011 een lichte toename van de omzet gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar ziet nog geen herstel op de woningmarkt.

Het bouwbedrijf meldt donderdag voorbeurs in een trading update dat het onderdeel Infra in het eerste kwartaal profiteerde van de weersomstandigheden, die gunstiger waren dan in de eerste drie maanden van 2010.

Op de woningmarkt blijft het echter "vreselijk lastig", zegt financieel financieel directeur Mark van den Biggelaar van Heijmans in een toelichting tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.

Het bedrijf verkocht dit jaar tot en met 30 april 355 woningen, tegen 400 in de eerste vier maanden van 2010.


Volgens Van den Biggelaar wordt de woningmarkt geraakt door "discussies over hypotheken en de onduidelijkheid daarover". "Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel", aldus de CFO.

Door de ontwikkeling van het aantal verkochte huizen spreekt analist Edwin de Jong van SNS Securities van een licht teleurstellende trading update. De Jong hanteert een buy-advies en een koersdoel van EUR20,00.

Heijmans haalde in het eerste kwartaal een aantal grote projecten binnen en zag het orderboek daarom toenemen naar EUR2,3 miljard, 3% hoger dan ultimo 2010.

De onderneming uit Rosmalen is sinds begin 2009 bezig met het afstoten van buitenlandse activiteiten, met uitzondering van de infra-activiteiten in Belgie en grondbouwbedrijf Franki Grundbau in Duitsland.

Door de verkoop eind vorig jaar van het Britse Leadbitter staat nu slechts nog de Duitse wegen- en utiliteitsbouwer Oevermann in de verkoop. Maar volgens Van den Biggelaar zijn er op dat gebied geen ontwikkelingen.

"We willen het alleen verkopen tegen een goede prijs en daar is op dit moment geen sprake van."

De CFO heeft kennis genomen van de joint venture die concurrent BAM Groep nv (BAMNB.AE) donderdag aankondigde met PGGM voor investeringen op de markt voor publiekprivate samenwerking (pps).

"Een zeer interessante ontwikkeling", stelt Van den Biggelaar. "Het is positief dat een partij als PGGM zich op de pps-markt meldt. Voor de sector ben ik blij met deze ontwikkeling."

PPS-contracten worden in Nederland veelal gebruikt bij grootschalige infraprojecten, zoals de verbreding van de A15 en de A12.

Een samenwerking met een partij als PGGM zou volgens Van den Biggelaar voor Heijmans ook interessant kunnen zijn, maar met drie lopende pps-projecten is de onderneming daar nu nog te klein voor. "Qua concept zou het bij ons passen, maar voorlopig speelt dat nog niet."

Het aandeel Heijmans noteert donderdag omstreeks 10.05 uur 0,5% lager op EUR21,27 bij een Midkap die vlak noteert.

©Novum/Dow Jones | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen