Clicky


Japanse autofabrieken verschuiven werkweek

Japanse autofabrieken verschuiven werkweek
19-05-2011 12:23 | Buitenland | auteur de redactie
TOKYO - Japanse autofabrieken gaan in plaats van donderdag en vrijdag op zaterdag en zondag draaien. Dit om problemen met de elektriciteitsvoorziening als gevolg van de problemen bij Japanse kerncentrales te voorkomen.

Ook leveranciers van auto-onderdelen gaan in juli, augustus en september volgens het nieuwe schema werken. In de zomermaanden is het elektriciteitsverbruik in Japan doorgaans het hoogst.

De Japanse overheid heeft grote bedrijven gevraagd het elektriciteitsverbruik met vijftien procent te verminderen. Door de aardbeving en tsunami van 11 maart is de kerncentrale Fukushima Dai-ichi onklaar geraakt. Een tweede centrale, Hamaoka, is uit voorzorg stilgelegd.



Een derde van de elektriciteit in Japan werd met behulp van kernenergie opgewekt. Om het elektriciteitsverbruik te verminderen draaien gebouwen de verlichting lager, sluiten winkels eerder en maken forensen meer gebruik van trappen in plaats van liften en roltrappen. Burgers wordt gevraagd computers en gadgets indien mogelijk uit te zetten en de airconditioning uit te laten. Ook kantoorpersoneel mag zich luchtiger kleden.

©Novum/AP | Transport Online