Clicky


'Rapport brand Moerdijk klopt niet'

'Rapport brand Moerdijk klopt niet'
18-05-2011 19:17 | Binnenland | auteur de redactie
MOERDIJK - Het rapport van de brandweer Rotterdam-Rijnmond over de brand in Moerdijk bevat standpunten en verwijten zonder enige bewijsvoering. Dat stelt het dagelijks bestuur van de brandweer Zuid-Holland Zuid in een brief aan het algemeen bestuur, die de NOS op haar website heeft gepubliceerd.

De NOS meldde dit weekend dat uit het rapport onder meer bleek dat de brandweer Rotterdam-Rijnmond pas heel laat was betrokken bij de brand in Moerdijk begin dit jaar. De korpsen Zuid-Holland Zuid en Midden- en West-Brabant, die het meest bij de brand betrokken waren, namen de telefoon niet op vanwege de drukte.

Een hulpaanbod van de Rotterdamse brandweer, die de meeste kennis over de bestrijding van chemische branden in huis heeft, zou daardoor niet op tijd zijn doorgekomen. Uiteindelijk stuurde de Rotterdamse brandweer drie uur nadat de brand uitbrak maar iemand naar Moerdijk, waarna later op de avond alsnog twee brandweerwagens met schuimblusmiddel naar Moerdijk gingen.

De brandweer Zuid-Holland Zuid was naar eigen zeggen echter wel degelijk bereikbaar. Zo bestaan tussen de meldkamers van de korpsen vaste telefoonlijnen, die de bewuste avond veelvuldig zouden zijn benut. Daarnaast zou er tussen de specialisten gevaarlijke stoffen van de korpsen op werkniveau contact zijn geweest. Ook via e-mail is gecommuniceerd.

In de brief schrijft het dagelijks bestuur dat de brandweer Rotterdam-Rijnmond meerdere keren is verzocht 'de inzichten aan te passen'. Tot nu toe is daarop geen respons geweest. Wel kwamen de drie korpsen met een gezamenlijke reactie op het uitgelekte rapport. Daarin stelden ze dat sprake is van een eerste versie, waarvan de feiten nog worden gecheckt.

©Novum | Transport Online