Clicky


PvdA in actie tegen bestuursakkoord

PvdA in actie tegen bestuursakkoord
18-05-2011 16:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
De PvdA heeft grote bezwaren tegen het bestuursakkoord. De partij roept medestanders op om volgende week woensdag naar Den Haag te komen om te demonstreren tegen dit 'oneerlijke' akkoord. Op 8 juni volgt een tweede manifestatie in Ulft, waar de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dan stemmen over het akkoord.

In het bestuursakkoord dat het rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen vorige maand overeenkwamen, is afgesproken dat lagere overheden extra uitvoeringstaken krijgen. Zo worden de sociale werkvoorziening en de Wajong-regeling een uitvoeringstaak van gemeenten.

Veel gemeenten vrezen dat ze er financieel op achteruitgaan. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma wil extra zekerheden van het kabinet dat dit niet gebeurt. De provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland gaven meteen al aan niet in te stemmen met het onderhandelingsresultaat, onder meer vanwege de afspraken over natuurgebieden en jeugdzorg. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) voelt er echter niets voor om het conceptakkoord open te breken.

De PvdA stelt dat het kabinet de rekening van de crisis 'wederom' neerlegt bij de kwetsbaarste groepen, zoals mensen met een arbeidshandicap, mantelzorgers, kinderen in de jeugdzorg, daklozen en - vooral oudere - zorgbehoevenden. De sociaaldemocraten constateren verder dat gemeenten wel meer taken en bevoegdheden krijgen, maar niet het bijbehorende budget.

Met het bestuursakkoord moeten gemeenten volgens de PvdA bijna twee miljard extra bezuinigen, waardoor het ze onmogelijk zou worden gemaakt sociaal beleid te voeren. De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer stapte uit protest hiertegen dinsdag op.

In tal van gemeenten wordt al actie gevoerd. De PvdA doet dat op 28 mei in Utrecht en op 30 en 31 mei in Eindhoven. Ook in steden als Groningen en Arnhem zijn leden actief.

Novum | Transport Online