Clicky


NMa: gastransport was miljard te duur

NMa: gastransport was miljard te duur
18-05-2011 13:47 | Financieel | auteur de redactie
Gastransport is tussen 2006 en 2011 in totaal ongeveer één miljard euro te duur geweest. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op basis van een voorlopige schatting. De NMa, die de tarieven vaststelt, bekijkt nu of het teveel moet worden terugbetaald.

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) en branchevereniging Energie Nederland hadden bezwaar gemaakt tegen de tarieven die uiteindelijk door netwerkbeheerder Gas Transport Services (GTS), een dochter van de Gasunie, in rekening worden gebracht.

De tarieven zijn onder meer gebaseerd op de waarde van het transportnetwerk. Die komt met een nieuwe berekeningsmethode lager uit. Hierdoor gaan mogelijk de toekomstige, maar ook de reeds in rekening gebrachte tarieven omlaag.



De NMa onderzoekt nog of de tarieven inderdaad moeten worden verlaagd, of dat het overschot kan worden weggestreept tegen investeringen die tussen 2006 en 2011 in het gasnetwerk zijn gedaan.

Netwerkbeheerder GTS, een dochteronderneming van de Gasunie, haalde met het transport van gas in 2010 een omzet van zo'n 1,2 miljard euro.

©Novum | Transport Online