Transport Online - 'Het gaat beter met Europese economie'

'Het gaat beter met Europese economie'

'Het gaat beter met Europese economie'
18-05-2011 11:36 | Financieel | auteur de redactie
SHANGHAI - Het gaat beter met de Europese economieën. Dat heeft Herman Van Rompuy, president van de Europese Unie, woensdag gezegd. Hij noemde het economisch herstel 'helemaal niet slecht'. Ook zei hij dat de euro nog altijd een betrouwbare munteenheid is.

Alle 27 EU-lidstaten dringen hun begrotingstekorten terug, zei Van Rompuy in een toespraak op de China Europe Business School in Shanghai. Hij voegde toe dat hoewel Europa nog altijd te maken heeft met noodhulp voor Griekenland, Ierland en Portugal, deze landen slechts zeven procent van het bruto binnenlands product van 's werelds grootste gecombineerde economie voor hun rekening nemen.

"De leden met een zwakke economie moeten hun huiswerk doen en hun zaken op orde brengen en dat is waar we mee bezig zijn", aldus Van Rompuy. Hij zei dat 'de euro een zeer sterke munteenheid is waar investeerders wereldwijd vertrouwen in hebben'.

Van Rompuy riep China op om meer te doen om zijn economie toegankelijker te maken voor buitenlandse bedrijven. Europese bedrijven klagen over regelgeving die hun verhindert zich vrijelijk op de Chinese markt te bewegen. China houdt onder meer de yuan kunstmatig laag, wat gunstig is voor de Chinese export. De EU is de grootste afzetmarkt van China.


Van Rompuy sprak in Beijing met premier Wen Jiabao over onder meer handel en mensenrechten. Ook spraken ze over de EU-China-top die later dit jaar wordt gehouden.

©Novum/AP | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen