Clicky


Kwart huisartsen te traag bij spoedoproep

Kwart huisartsen te traag bij spoedoproep
18-05-2011 09:45 | Gezondheid | auteur de redactie
Bij een kwart van de 4400 huisartsenpraktijken wordt de telefoon bij een spoedoproep niet binnen de norm van dertig seconden opgenomen. De situatie is sinds 2008, toen de normen werden ingevoerd, nauwelijks verbeterd. Dat staat in een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) stuurt.

De praktijken moeten de zaken binnen twee maanden op orde hebben, anders krijgen ze een boete van tweeduizend euro per week. Ook komen ze op een openbare zwarte lijst van slecht bereikbare praktijken te staan als de situatie niet verbetert. Meer dan duizend praktijken zijn al aangeschreven.

Bij het onderzoek werden de spoednummers van alle huisartsenpraktijken in Nederland gebeld. Bij een op de acht praktijken lukte het zelfs niet om binnen anderhalve minuut iemand aan de lijn te krijgen. Vanaf 1 juli volgt een nieuwe belronde.

Ook gewone telefoontjes zouden te traag worden opgenomen. Bij het niet-spoedeisende nummer lukte het in een op de drie gevallen niet binnen tien minuten een huisarts te pakken te krijgen. Bij solopraktijken is het vaak slechter geregeld dan bij groepspraktijken.



De Landelijke Huisartsen Vereniging laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn en verder te werken aan verbetering. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie vindt dat de arts er moet zijn als iemand hem nodig heeft. "Ik hoef niemand uit te leggen wat het betekent als je met een doodziek kind of een gapende wond na anderhalve minuut nog niemand aan de lijn hebt", zegt directeur Wilna Wind.

©Novum | Transport Online