Clicky


Tekort medicijn acute leukemie dreigt

Tekort medicijn acute leukemie dreigt
17-05-2011 19:52 | Gezondheid | auteur de redactie
Het medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van acute leukemie cytarabine dreigt op te raken. Het grootste behandelcentrum van de ziekte in Nederland het Erasmus Medisch Centrum heeft nog voor twee tot drie weken op voorraad. Dan is het op. Dat heeft ziekenhuisapotheker bij het Erasmus Nicole Hunfeld dinsdag gezegd tegen Radio 1.

Voor Nederland zijn er twee producenten die het medicijn, waarvoor geen alternatief is, leveren. Beide producenten hebben leveringsproblemen. Volgens Hunfeld is de informatie die binnenkomt over de leveringsproblemen beperkt. In de vloeistof die in de VS in de fabriek is gemaakt zouden kristallen zijn gevonden. "Daarom kunnen die flacons niet worden uitgeleverd."

Dergelijke leveringsproblemen zijn vaak de aanleiding voor een tekort. Het medicijn moet opnieuw worden gemaakt, maar dat kost veel tijd, onder meer wegens het papierwerk dat bij het maken van het medicijn komt kijken, zegt Hunfeld.

De problemen spelen al sinds januari, maar tot nu toe heeft het Erasmus de problemen steeds 'op creatieve wijze' weten op te lossen. "We hebben al voorraden uit Zweden en Australië gehaald."

In Nederland is tot nu toe iedereen wel behandeld, vertelt de ziekenhuisapotheker. "We doen ons best iedereen te voorzien die het middel nodig heeft." De Nederlandse ziekenhuisapotheken staan met elkaar in contact. Als er ergens problemen ontstaan, dan proberen de apotheken elkaar te helpen.

Wanneer de situatie is opgelost, is nog onduidelijk. "De farmaceutische industrie zegt dat het binnenkort is opgelost, maar in de praktijk is dat niet het geval. Vooralsnog hebben we nog niet gehoord dat het volgende week is opgelost."

Volgens KWF Kankerbestrijding wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer achthonderd mensen acute leukemie vastgesteld. Daarvan hebben er ongeveer zeshonderd acute myeloïde leukemie. Bij acute myeloïde leukemie is er sprake van een abnormale productie van een bepaald type onrijpe witte bloedcellen, granulocyten genoemd.

Overigens bleek in maart uit onderzoek van hematoloog Edo Venema van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat het toedienen van een lagere dosering van het anti-kankermiddel cytarabine aan mensen met acute myeloïde leukemie hetzelfde effect had als de gebruikelijke hogere dosering. Ondertussen kampten patiënten met minder bijwerkingen.

©Novum | Transport Online