Clicky


Jongerenliteratuurprijs voor Benny Lindelauf

Jongerenliteratuurprijs voor Benny Lindelauf
17-05-2011 18:12 | Binnenland | auteur de redactie
De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011 is gewonnen door Benny Lindelauf voor zijn boek De Hemel van Heivisj. De andere juryprijs ging naar Henrieke Herber voor haar vertaling van Ik Ben de Sterkste van Christian Frascella. Mama Tandoori van Ernest van der Kwast won de publieksprijs. Dat maakte juryvoorzitter Ronald Giphart dinsdagmiddag bekend in Amsterdam.

De auteurs ontvingen elk een trofee en vijftienduizend euro. Het is de tweede maal dat de Vlaams-Nederlandse prijs voor het beste boek voor jongeren wordt toegekend. De publieksprijs werd voor het eerst uitgereikt.

Over De Hemel van Heivisj zei de jury dat Lindelauf met dit 'imposante' boek vele boeken heeft geschreven. "Een coming of age-roman, een oorlogsroman, een indringend familieportret, een mythe, maar bovenal is hij er in geslaagd om uit al deze verhalen één grootse roman te smeden, die de lezer - ook na de laatste bladzijde - niet loslaat."

De vertaalprijs ging mede naar Ik Ben de Sterkste vanwege de cynische verteltoon, de humor, de fraai verwoorde tragiek en de voortreffelijke typering van alle personages. "Een meeslepend en onvergetelijk verhaal over schijn en wezen."

Jongeren konden tussen 30 maart en 30 april via cjp.nl en cjp.be hun stem uitbrengen op een titel van de longlist of op een eigen favoriet. Mama Tandoori van Ernest van der Kwast kreeg de meeste van de in totaal zevenduizend uitgebrachte stemmen en versloeg daarmee Soldaten Huilen Niet van Rindert Kromhout en Will Grayson, Will Grayson van John Green & David Levithan.

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van Stichting Lezen Nederland en Stichting Lezen Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, CJP Nederland en CJP Vlaanderen en boek.be. Stichting Dioraphte heeft de prijs geadopteerd en het prijzengeld ter beschikking gesteld.

©Novum | Transport Online