Clicky


Onderzoek naar neuzen in mobiel dataverkeer

Onderzoek naar neuzen in mobiel dataverkeer
17-05-2011 15:25 | Binnenland | auteur de redactie
Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) laat onderzoek doen naar de omstreden techniek waarmee telecombedrijven controleren wat mobiele klanten met hun internetbundel doen. Dat heeft hij dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend dat KPN en Vodafone de techniek Deep Packet Inspection (DPI) gebruiken. De bedrijven zeggen alleen te kijken of klanten gebruik maken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms't, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel eiste opheldering van de minister, omdat dit volgens hem een inbreuk op de privacy is. "Ontoelaatbaar", vindt hij. Verhagen erkende dat hij ook vragen heeft over de techniek.

De bewindsman maakte de vergelijking met het briefgeheim. Een postbode mag een pakketje wel wegen en nagaan of dit voldoende gefrankeerd is, maar mag het nooit openmaken om te kijken wat erin zit. Dit geldt ook voor internet: providers mogen wel het datagebruik analyseren, geld vragen voor dataverkeer, maar nooit naar de inhoud van de data kijken.

Verhagen heeft de toezichthouder Opta gevraagd om te kijken naar de kwestie. Binnen twee weken informeert de minister de Kamer over de voortgang van het onderzoek.

©Novum | Transport Online