Clicky


NAVO bestookt regeringsgebouwen in Tripoli

NAVO bestookt regeringsgebouwen in Tripoli
17-05-2011 11:57 | Buitenland | auteur de redactie
TRIPOLI - NAVO-vliegtuigen hebben in de nacht van maandag op dinsdag twee regeringsgebouwen in de Libische hoofdstad Tripoli gebombardeerd, waaronder het ministerie van binnenlandse zaken. Voor de televisie werd gezegd dat ook de wijk Tajoura en het vijftig kilometer van Tripoli gelegen Zawiya door de NAVO zijn gebombardeerd. Daarbij zouden doden en gewonden zijn gevallen.

De regering suggereerde dat het ministerie van binnenlandse zaken tot doelwit was gekozen omdat daar dossiers liggen over van corruptie verdachte leiders van de rebellen in Benghazi, het centrum van het verzet tegen het regime van Moammar Gadhafi in het oosten van het land. "Als ze (de NAVO, red.) echt burgers willen beschermen, dan roepen we ze op (de aanvallen) te stoppen en met ons te gaan praten", zei regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim.

Na de luchtaanvallen waren in de omgeving van een hotel in Tripoli waar veel journalisten verblijven schoten hoorbaar, maar het was niet duidelijk waar die vandaan kwamen. De politie sloot een weg bij het hotel af.

Journalisten werden dinsdag door overheidspersoneel naar de gebombardeerde gebouwen gebracht. De bovenste verdiepingen van het ministerie van binnenlandse zaken stonden in brand en voor het gebouw stonden tientallen gewapende jonge mannen. Sommige van hen droegen een levensgroot portret van Gadhafi met zich mee en scandeerden: 'De revolutie gaat door'.



De rebellen in Benghazi hebben positief gereageerd op het verzoek van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Gadhafi, een van zijn zoons en het hoofd van de Libische inlichtingendienst. Aanklager Luis Moreno-Ocampo zei maandag over bewijzen te beschikken dat het drietal opdracht gaf tot het doden van burgers. De rebellen willen wel dat Gadhafi eerst in Libië wordt berecht en pas daarna door het ICC, zei hun woordvoerder Abdel-Hafidh Ghoga.

©Novum/AP | Transport Online