Clicky


Rotterdamse wethouder Schrijer stapt op

Rotterdamse wethouder Schrijer stapt op
17-05-2011 11:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
De Rotterdamse wethouder van Sociale Zaken Dominic Schrijer (PvdA) stapt op. Dat heeft hij op een persconferentie bekendgemaakt. Dinsdagochtend heeft hij zijn ontslag bij burgemeester Ahmed Aboutaleb ingediend.

Schrijer zei zich niet 'verbitterd of rancuneus' te voelen. "Ik ben niet meer de juiste man op de juiste plek", zei hij. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat het college van burgemeester en wethouders en zijn eigen fractie het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Ook de overige coalitiepartners VVD, D66 en CDA vonden dat hij het best zijn biezen kon pakken.

Aanleiding van de kwestie is een ruzie over bezuinigingen op Schrijers armoedebeleid en de bijstand. De PvdA-wethouder wil maximaal honderd miljoen euro bezuinigen, maar het college, inclusief twee andere PvdA'ers, vindt dat te weinig. Voor Schrijer is dat een brug te ver.

"Het is belangrijk dat je bij grote bezuinigingen binnen een partij op een lijn zit. Dat de inzet samen gedeeld wordt. Ik heb dat dit weekend niet ervaren. Binnen de coalitie wordt dat gevoeld en dan wordt het lastig", licht Schrijer zijn vertrek toe.

Schrijer noemt zijn uitlatingen over de 'asociale' bezuinigingen niet handig. "In het heetst van de strijd heb ik bepaalde woorden gebruikt. Dat was niet handig." Volgens Schrijer zijn de bezuinigingen die hij moest invoeren het gevolg van het nieuwe kabinet en kon hij niet meer geld opzij leggen. Naar eigen zeggen wilde hij de getroffen mensen beschermen. "Ik strijd ergens voor. En ik moest dat wel aan de orde stellen."

Aboutaleb vindt het vertrek van Schrijer bijzonder treurig. "Je wilt met zijn allen de eindstreep halen. Het is dieptriest als je onderweg een collega verliest", zei hij tegen RTV Rijnmond. "Hij heeft deze beslissing zelf genomen. Daar kun je alleen maar respect voor hebben."

Schrijer, die afsloot met de woorden 'Rotterdam, ik hou van jou', was zeventien jaar actief in de Rotterdamse politiek. Hij was onder meer actief als deelraadslid van Charlois en in het dagelijks bestuur. In 2006 werd hij wethouder. Hij sluit niet uit dat hij in een andere functie terugkeert in de Rotterdamse politiek.

Het is onduidelijk wie Schrijer opvolgt. Zijn portefeuille wordt voorlopig waargenomen door de andere wethouders.

©Novum | Transport Online