Transport Online - Opvolger van Nout Wellink krijgt fors lager salaris

Opvolger van Nout Wellink krijgt fors lager salaris

Opvolger van Nout Wellink krijgt fors lager salaris
16-05-2011 17:23 | Financieel | auteur de redactie
De opvolger van Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank (DNB) moet genoegen nemen met een salaris dat bijna een kwart lager ligt. Krijgt Wellink nog 406 duizend euro, zijn opvolger moet met 315 duizend euro genoegen nemen. Ook andere nieuwe directieleden gaan erop achteruit, zij het slechts licht. Wie Wellink opvolgt, wordt uiterlijk 3 juni bekendgemaakt.

De nieuwe salarissen werden maandag aan de Tweede Kamer gemeld door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Dat er een salarismatiging zat aan te komen aan de top van de centrale bank, was al langere tijd bekend. Al in 2007 sprak de Tweede Kamer zich uit voor lagere salarissen.

De reductie van het salaris van andere nieuwe directieleden van DNB bedraagt een kleine achttiendduizend euro. Zij gaan dan per jaar 267 duizend euro verdienen.

Met de aanpassingen bij DNB komen de salarissen aan de top van de bank in de buurt van die bij de andere financiële toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zowel bij de bank als bij de toezichthouder blijven de salarissen boven de zogeheten balkenendenorm liggen. De minister van Financiën moet de salarissen bij beide instellingen goedkeuren.
Nout Wellink (67) stapt eind juni op als president van DNB. Hij heeft er dan twee termijnen op zitten. Wellink had eerder aangegeven dat hij een derde termijn van zeven jaar wel zag zitten. Vanwege de kritiek op zijn optreden tijdens de bankencrisis besloot het kabinet echter dat een president van de centrale bank niet meer dan twee termijnen mag dienen.

©Novum | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen