Transport Online - Microsoft dichtbij overname Skype

Microsoft dichtbij overname Skype

Microsoft dichtbij overname Skype
10-05-2011 09:42 | Financieel | auteur de redactie
Microsoft is dichtbij een overname van internettelefoniebedrijf Skype Technologies, voor een bedrag tussen $7 miljard en $8 miljard, en zet daarmee een agressieve stap in de steeds verder convergerende werelden van communicatie, informatie en entertainment.

Een deal zou reeds dinsdag kunnen worden bekendgemaakt, volgens personen die op de hoogte zijn van de gang van zaken, hoewel zij waarschuwen dat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond en de overname nog steeds kan afketsen. Met inbegrip van de langetermijnschuld van Skype heeft de overname een totale waarde van circa $8,5 miljard.

Vertegenwoordigers van Microsoft en Skype wilden geen commentaar geven.

Het kopen van Skype - een dienst die miljoenen gebruikers rond de wereld met elkaar verbindt via internettelefonie en -video, zou Microsoft een erkende merknaam op het internet in handen geven, in een periode waarin het softwareconcern moeite heeft om meer grip te krijgen op de consumentenmarkt.


Microsoft heeft zwaar geïnvesteerd in marketing en de technologische verbetering van zijn zoekmachine Bing. Hoewel het bedrijf enig marktaandeel heeft gewonnen in het afgelopen jaar, domineert Google Inc nog steeds de markt voor zoeken op internet met meer dan 65% van de zoekvragen in de VS.

Met een waarde van circa $8 miljard zou de transactie een van de grootste overnames zijn in de 36-jarige geschiedenis van Microsoft, dat van oudsher voorzichtig is geweest met het doen van grote overnames. In 2007 betaalde Microsoft circa $6 miljard voor de online-reclamebedrijf aQuantive Inc, waarmee het bedrijf volgens veel huidige en voormalige Microsoft-bestuurders aanzienlijk te veel betaalde. Anderzijds zijn zij opgelucht dat Microsoft een vijandig overnamebod van $48 miljard op Yahoo Inc bijna drie jaar geleden niet heeft doorgezet. Yahoo wordt vandaag op de helft van dat bedrag gewaardeerd.Microsoft-topman Steve Ballmer ziet het internet echter als een cruciaal terrein voor zijn concern, dat nog steeds het merendeel van zijn winst haalt uit zijn Windows- en Office-softwaresystemen. Beleggers maken zich in toenemende mate zorgen of Microsoft uit deze activiteiten groei kan blijven halen, nu concurrerende technologieën van Apple Inc, Google en anderen de winst steeds meer onder druk zetten.

Skype werd in 2005 voor $2,6 miljard gekocht door internetveilinghuis eBay Inc, dat de internetbeldienst echter in 2009 weer voor 70% van de hand deed, aan een groep investeerders waaronder Silver Lake Partners, Index Ventures en Andreessen Horowitz, die een mooi rendement zullen behalen op de deal met Microsoft.

Het veelbelovende Skype, dat zijn groei vooral dankt aan de mogelijkheid om tegen lage kosten internationaal te bellen, heeft sinds zijn oprichting acht jaar geleden nog maar weinig winst gemaakt. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van $860 miljoen en een operationele winst van $264 miljoen, maar boekte een nettoverlies van $7 miljoen.

©Novum/Dow Jones | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen