Transport Online - Nederlander meer kwijt aan accijnzen

Nederlander meer kwijt aan accijnzen

Nederlander meer kwijt aan accijnzen
04-05-2011 10:48 | Financieel | auteur de redactie
Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld 670 euro per persoon aan accijnzen op zaken als benzine, drank en tabak betaald. Dat is vier procent meer dan het jaar daarvoor. In totaal stroomde elf miljard euro aan accijns de schatkist in, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De opbrengst stijgt ieder jaar met een paar procent. In 2006 lag de opbrengst nog op tien miljard euro. De accijnzen vormen ongeveer acht procent van de rijksbelastingen.

Zeventig procent van de opbrengst van accijnzen komt uit de motorbrandstoffen. De accijnzen hierop worden elk jaar aangepast aan de inflatie. Ruim twintig procent komt van de accijnzen op tabak. De accijnzen hierop gaan niet met de inflatie mee. De hoogte wordt bepaald door beleidsoverwegingen, bijvoorbeeld als middel om het roken minder aantrekkelijk te maken.

Rokers zijn de laatste jaren meer accijns gaan betalen. Begin vorig jaar was het tarief op sigaretten of shag ongeveer een derde hoger dan begin 2005. De inflatie in dezelfde periode was acht procent. Toch steeg de opbrengst van de tabaksaccijns met maar 22 procent. Er werd namelijk minder gerookt, wat ook het doel is van het verhogen van de accijns. De accijns op tabak is vorige maand verder verhoogd.


©Novum | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen