Transport Online - Libische opstandelingen trekken op naar Brega

Libische opstandelingen trekken op naar Brega

Libische opstandelingen trekken op naar Brega
16-04-2011 22:04 | Buitenland | auteur de redactie
AJDABIYA -Na vier dagen vechten zijn de opstandelingen in Libië opnieuw dicht bij het belangrijke oliestadje Brega. Dat heeft een overgelopen kolonel zaterdag gezegd. Ze hebben technici meegebracht om schade aan de olieterminals en raffinaderijen te herstellen.

Kolonel Hamid Hassy zei dat de opmars van de strijders naar Brega te danken is aan de luchtaanvallen van de NAVO. Hierdoor zouden de strijdkrachten van de Libische leider Moammar Gadhafi zijn uitgedund.

De luchtaanvallen hebben voorkomen dat de opstandelingen in de pan werden gehakt door de beter getrainde en beter bewapende regeringstroepen, maar vooralsnog zijn de aanvallen niet voldoende om het tij volledig te keren.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zaterdag mogelijke restanten van clusterbommen onderzocht die zouden zijn aangetroffen in Misrata. Tevens voerde de organisatie gesprekken met ooggetuigen.

Vrijdag beschuldigde HRW de strijdkrachten van Gadhafi ervan clusterbommen te gebruiken in Misrata. Een woordvoerder van de Libische regering heeft het gebruik van clusterbommen categorisch ontkend. "Absoluut niet. We zouden dit nooit kunnen doen. Laat ze maar met bewijzen komen", aldus de woordvoerder.De meeste landen in de wereld kennen een verbod op het gebruik van clusterbommen. Dit type bommen is met name gevaarlijk omdat vele kleine explosieven zich verspreiden na de explosie van de oorspronkelijke bom.

©Novum/AP | Transport Online


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions