Transport Online - Economie groeide met 1,7 procent in 2010

Economie groeide met 1,7 procent in 2010

Economie groeide met 1,7 procent in 2010
15-02-2011 10:31 | Financieel | auteur de redactie
AMSTERDAM - De Nederlandse economie is vorig jaar met 1,7 procent gegroeid. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De groei is iets lager dan de raming van het Centraal Plan Bureau, dat op een groei van 1,75 procent had gerekend.

In 2009 kromp het bruto binnenlands product nog met een historische 3,9 procent. Dat is nu deels goedgemaakt. In het laatste kwartaal van vorig jaar was de groei 2,4 procent hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In vergelijking met het derde kwartaal was de groei 0,6 procent. Die kwartaalgroei was ongeveer net zo hoog als de vijf voorgaande kwartalen.

Huishoudens gaven anderhalf procent meer uit dan een jaar eerder. Dat zou vooral komen doordat meer auto's werden gekocht en door het koude weer. Daardoor werd meer gestookt en werd de energierekening hoger.

Het aantal vacatures is in het laatste kwartaal ligt gestegen naar 130 duizend. Dat zijn er vierduizend meer dan een kwartaal eerder en zestienduizend meer dan toen negen maanden geleden het laagste aantal van de afgelopen zes jaar werd bereikt.


De stijging is te danken aan de particuliere bedrijven, waar het aantal vacatures met zesduizend toenam. Bij de overheid daalde het aantal vacatures juist. Het aantal vacatures in de commerciële dienstverlening steeg naar 76 duizend, drieduizend meer dan vorig jaar. In de energie en nijverheid steeg het aantal vacatures naar 21 duizend.

De groei zat vooral bij grotere bedrijven met meer dan honderd man personeel. Daar stonden 69 duizend vacatures open. Bij de middelgrote en kleine bedrijven bleef het aantal vacatures constant.

Het herstel in de detailhandel blijft uit. De omzet lag in het laatste kwartaal een procent hoger dan een jaar eerder, maar in december was de toename minimaal. Dat komt mogelijk door het strenge winterweer, waardoor mensen liever binnen bleven.

Bij de non-foodwinkels daalde de omzet met een procent. Vooral winkels die handelen in woningartikelen verkopen minder. De verkopers via internet hadden geen last van de kou en boekten veertien procent meer omzet.

In de bouw houdt de krimp aan, maar ondanks de vroeg ingevallen winter was de inkrimping minder groot dan in voorgaande kwartalen. In het vierde kwartaal lag de productie zes procent lager dan een jaar eerder. De industriële productie en de handel groeiden met zes procent, de transportsector met vijf procent.

©Novum | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions