Transport Online - 'Fiscus moet alleenstaande niet benadelen'

'Fiscus moet alleenstaande niet benadelen'

'Fiscus moet alleenstaande niet benadelen'
07-02-2011 09:20 | Financieel | auteur de redactie
Alleenstaanden worden te zwaar benadeeld door de fiscus. Dat vinden SGP, CDA en D66, schrijft De Volkskrant maandag. De partijen overleggen woensdag met specialisten.

Een alleenstaande die veertigduizend euro verdient, betaalt vijfduizend euro meer belasting dan twee partners die samen hetzelfde bedrag verdienen. Het verschil loopt op tot zestienduizend euro als de tweeverdieners ook nog kinderen in de opvang hebben.

"Een belastingstelsel moet neutraal zijn en niet sturen op welke leefvorm mensen kiezen", zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in de krant. Een opeenstapeling van maatregelen om mensen aan het werk te krijgen heeft volgens hem voor de grote verschillen gezorgd.

De krant noemt het opvallend dat juist SGP, D66 en CDA zich hierop richten. Normaal komt D66 meer op voor de belangen van de alleenstaande kiezer en zijn de SGP en het CDA juist hoeders van de belangen van gezinnen.


Dat beeld is volgens Dijkgraaf achterhaald. "Zestig tot zeventig procent van de vrouwen in onze achterban werkt."

De partijen denken staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) wel over te kunnen halen. De verschillen zijn juist ontstaan door allerlei toeslagen en tegemoetkomingen die het belastingstelsel ingewikkelder maken. Weekers wil het belastingstelsel juist eenvoudiger maken. Dan kan hij volgens de partijen gelijk de verschillen rechttrekken.

©Novum | Transport Online


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,845
Diesel1,509

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen