Clicky

 
Transport Online - Vrijwel alle vuurwapens zonder toets doorgestuurd

Vrijwel alle vuurwapens zonder toets doorgestuurd

Vrijwel alle vuurwapens zonder toets doorgestuurd
17-01-2011 09:35 | Binnenland | auteur de redactie
Vrijwel alle vuurwapens die via Nederland worden doorgevoerd vallen onder een uitzonderingsregeling. De zending hoeft daardoor niet te worden getoetst aan het wapenexportbeleid. Via bevriende landen komen de wapens alsnog in verkeerde handen terecht, stelt de Campagne tegen Wapenhandel in een maandag gepubliceerd onderzoek.

De campagne pleit ervoor dat alle wapenzendingen aan een toets worden onderworpen. Als producent van vuurwapens en munitie speelt Nederland volgens de campagne een zeer kleine rol. Als doorvoerland is het echter wel een grote speler.

De Rotterdamse haven sloeg in minder dan een jaar tijd 255 miljoen Russische kogels over voor de particuliere Amerikaanse markt. Ook werden tienduizenden machinegeweren uit Oost-Europese landen verscheept.

Sinds 2008 is een vergunning nodig voor het doorvoeren van wapens. Voor bevriende landen is echter een uitzondering gemaakt. Het gaat dan om NAVO-lidstaten en EU-landen. In de praktijk blijkt dat 98 procent van de export onder de uitzonderingsregeling valt. Slechts twee procent van de wapenzendingen wordt aan een exporttoets onderworpen.

"In de praktijk blijkt dat bevriende landen nogal eens andere exportnormen hanteren", zegt een woordvoerder. "Er is geen zicht op wat er met de wapens gebeurt die bijvoorbeeld naar de VS worden verscheept." Hij wijst erop dat zeven van de acht wapens die in Mexico worden gebruikt uit de VS blijken te komen.

"In Mexico kun je al bijna spreken van een burgeroorlog. Nederland zou daar niet zomaar wapens naartoe sturen, maar via de VS gebeurt dat toch." Ook zouden partijen Europese wapens en munitie ongehinderd zijn verscheept naar Sri Lanka, Honduras, Colombia, Kameroen, Panama en Ecuador.

©Novum | Transport OnlineNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden