Transport Online - Spyker wekt goklust na sterke Saab-cijfers

Spyker wekt goklust na sterke Saab-cijfers

Spyker wekt goklust na sterke Saab-cijfers
12-01-2011 14:54 | Financieel | auteur de redactie
Het aandeel Spyker Cars nv zet zijn opvallende opmars woensdag voort met opnieuw een koersstijging van meer dan 10%, terwijl er ruim tien keer zoveel stukken worden verhandeld als het daggemiddelde.

Het aandeel, dat dinsdag ook al 30% hoger sloot, ziet de koers nu al dagen achtereen omhoogschieten, nadat de autofabrikant vorige week een verdubbeling van het aantal verkochte Saabs in het vierde kwartaal van 2010 bekendmaakte.

Chief executive Victor Muller van Spyker zegt woensdag in een reactie dat er geen nieuws over het bedrijf te melden is sinds de verkoopcijfers voor Saab vorige week.

"Er is geen ander nieuws", zegt de topman tegen Dow Jones. De aanwezigheid van Saab bij de autoshow in Detroit van de afgelopen dagen kan volgens Victor Muller ook geen reden zijn voor de sterke vraag naar Spyker-aandelen in de afgelopen dagen. "We hebben daar alleen bestaande modellen getoond en hadden er niet eens een eigen stand", aldus de Spyker-topman.


Het aandeel staat woensdag rond 13.30 uur 12,4% hoger op EUR6,80, bij een omzet van 2 miljoen stukken, waar het daggemiddelde de afgelopen maand 160.000 stukken bedroeg. Sinds het begin van het nieuwe jaar steeg de koers met 96%.

Ook handelaren gaan ervan uit dat de recente stijgingen voortborduren op de verkoopcijfers die het bedrijf vorige week gaf, waarbij ook de verkoopverwachtingen voor dit jaar en volgend jaar werden herhaald.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen zegt dat er na die verkoopcijfers "opeens speculatieve belangstelling is gekomen" voor het in Amsterdam genoteerde aandeel van de autofabrikant.

Het aandeel is voor speculatieve beleggers aantrekkelijk om een gokje op te wagen, zegt de Gilissen-analist, omdat er relatief weinig aandelen uitstaan ten opzichte van de miljardenomzet die het bedrijf kan gaan maken als het zijn groeidoelstellingen realiseert.

Daar staat tegenover dat er ook nog volop risico's zijn voor een belegging in het aandeel, zegt de analist. Hij wijst erop dat Spyker volgens Nederlandse boekhoudregels een negatief eigen vermogen heeft en nog altijd geen winst maakt: dat moet vanaf 2012 het geval zijn. De analist heeft vooralsnog geen advies op het aandeel, omdat de balans volgens hem nog te weinig grip biedt.

Spyker verkocht in 2010 32.000 Saabs en voorspelt dat dat aantal dit jaar zal groeien naar 80.000 en volgende jaar naar 120.000.

Het bedrijf kocht begin 2010 het Zweedse automerk Saab van General Motors (GM), dat de productie van Saabs wilde beeindigen. Spyker betaalde, naast $74 miljoen in contanten, ook $326 miljoen aan preferente aandelen aan GM. Daarover moet Spyker met ingang van 2012 een dividend van 6% uitkeren aan de Amerikaanse autofabrikant.

©Novum/Dow Jones | Transport Online

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions