Transport Online - Hans Bekx: even wennen aan Zuid-Amerika en dan het gas erop

 


Hans Bekx: even wennen aan Zuid-Amerika en dan het gas erop

Hans Bekx: even wennen aan Zuid-Amerika en dan het gas erop
30-12-2010 21:11 | Algemeen | auteur de redactie
BUENOS AIRES - Dat wachten bij de technische en administratieve keuring voor de start van de Dakar Rally kan Hans Bekx gestolen worden. Niet alleen heeft hij er slechte ervaringen mee, hij vindt het ook gewoon zo zonde van de tijd. "Ik kom hier om te rijden, niet om te verbranden in de zon."

In 1998 was Bekx de enige Nederlandse deelnemer bij de trucks. Dat is nu wel anders: in Buenos Aires staan liefst 23 vrachtwagens onder Nederlandse vlag aan de start van de 33ste Dakar Rally. "Dat betekent ook dat de concurrentie een stuk sterker is", constateert Bekx, nuchter als altijd.

"Niet alleen de concurrentie uit Nederland is toegenomen, ook uit andere landen en van andere merken is de competitie zwaarder geworden. Kijk eens wat hier staat: Kamaz, Tatra. Maar dat vind ik alleen maar mooi. Het is toch prachtig om te zien hoe het leeft?"

Dat dit betekent dat Bekx met een relatief hoog startnummer (515) van start gaat, deert hem niet. In 2009 en 2010 deed hij niet mee, dus dan is het logisch dat de beste startnummers worden vergeven aan nieuwe toprijders. Bekx zal zich opnieuw moeten bewijzen, maar dat maakt de uitdaging wat hem betreft alleen maar groter.

Hans Bekx Dakar 2011

Voor Bekx is het de eerste kennismaking met de Dakar Rally in Zuid-Amerika. Hij weet nog niet wat hij ervan vindt. "Het is toch geen Afrika; daar ligt mijn hart. Het is anders, gevoelsmatig. Maar of het beter of slechter is of alleen maar anders, kan ik nog niet zeggen. Ik heb nog geen duin gezien."

Het zal wennen zijn en zeker de eerste dagen zal Bekx daarom afwachtend rijden, is zijn strategie. Maar eenmaal gewend, gaat hij er tegenaan. "Anders had ik beter een andere vakantie kunnen boeken. Ik zet in op de top 10. Ik rijd in principe voor mezelf, maar als ik Gerard de Rooy ergens kan helpen, zal ik het niet nalaten. Samen sta je sterker. En ik weet zo zachtjes aan wel hoe het spelletje gespeeld moet worden. Ik voel me prima in deze rol."

De start van de Dakar Rally is zaterdag 1 januari. De vrachtwagens vertrekken naar verwachting rond 18.00 uur (lokale tijd; 22.00 uur Nederlandse tijd) naar het podium bij de Obelisk in Buenos Aires. Daarna is er een verbindingsroute van 334 kilometer naar het eerste bivak in Victoria. Daar start op 2 januari de eerste etappe.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,605
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden