Eerste elektrische busdienst van Europa rijdt op Schiermonnikoog

Eerste elektrische busdienst van Europa rijdt op Schiermonnikoog
26-04-2013 09:48 | Nieuw Materieel | auteur de redactie
SCHIERMONNIKOOG - Het openbaar vervoer op Schiermonnikoog is donderdag overgeschakeld op elektriciteit. Zes elektrische bussen van Chinese makelij vervoeren de busreizigers over het eiland. De provincie Fryslân heeft de bussen gekocht om Schiermonnikoog de komende 15 jaar schoner en stiller openbaar vervoer te geven.

Gedeputeerde Johannes Kramer: "Het is voor het eerst in Europa dat een busdienst volledig op elektriciteit rijdt. Fryslân loopt voorop. Goed voor de mensen die in nationaal park Schiermonnikoog wonen en de toeristen die ervan genieten."

Zo’n 100 gasten uit binnen- en buitenland met expertise op het gebied van OV en duurzaamheid vierden deze primeur donderdag op het eiland. Zij gingen hiervoor zelf aan de slag in een actiecongres. De activiteiten varieerden van een kijkje onder de motorkap tot rondetafelgesprekken over innovaties in de techniek. Het duurzame openbaar vervoer van de toekomst stond centraal.

Na een zeereis van zes weken kwamen de bussen vorige week aan op Schiermonnikoog. De Chinese fabrikant BYD (Build Your Dreams) uit Shenzhen, Guangdong heeft ze gebouwd. De bussen zijn qua grootte vergelijkbaar met de bussen die hiervoor op Schiermonnikoog reden. Ze zijn 12 meter lang, zijn iets zwaarder dan de vorige bussen en voldoen aan alle wettelijke eisen.


Arriva blijft de busvervoerder op Schiermonnikoog. En de buschauffeurs blijven ook. Net als de bussen op het vaste land, hebben de elektrische bussen een speciaal Fries uiterlijk. De bussen staan voorlopig in de Arriva-stalling in het dorp. Daar zijn ook de bijbehorende oplaadpunten gebouwd. De provincie en de gemeente Schiermonnikoog zijn nog op zoek naar een andere locatie voor een nieuwe, duurzame stalling. De huidige stalling is te klein voor de zes bussen.

Voor het onderhoud van de bussen is ook gezorgd. BYD maakt straks gebruik van technici uit Fryslân. De provincie heeft een 15-jarig contract afgesloten voor het onderhoud.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden