Clicky


CNV Vakmensen verheugd over vitaliteits-afspraken in cao OV

CNV Vakmensen verheugd over vitaliteits-afspraken in cao OV
13-09-2012 09:28 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
Dat er een vitaliteits- en ontwikkelingsfonds komt, van waaruit geld beschikbaar is voor de OV-werknemer, stelt CNV Vakmensen tevreden. Dit fonds moet geld afstaan aan concrete maatregelen die langer en gezonder werken in het openbaar vervoer mogelijk maken, voor jong en oud. Onderhandelaar Wyb Kusters is tevreden over de 'boter bij de vis'-opzet. "Mensen krijgen meer grip op vitaliteit, gezondheid en loopbaanontwikkeling."

Het onderhandelingstraject over een nieuwe cao voor het OV verliep dit keer niet bijzonder ingewikkeld. Partijen hebben overeenstemming over een cao voor 1 jaar, ingaand 1 januari 2013.

Wyb Kusters is vooral ook ingenomen met de reparatie van de pensioenproblemen. "Er lag een enorm probleem. We hebben desalniettemin voorkomen dat de pensioenpremie gigantisch zou stijgen en voldoen tegelijkertijd toch aan de eisen van DNB. De pensioenopbouw is daardoor wel iets lager. We hopen op een inhaalslag op een later tijdstip."

Met de afspraak dat op korte termijn wordt gekeken of één cao kan gaan gelden in het openbaar vervoer is CNV Vakmensen ingenomen. Kusters: "In deze steeds complexere wereld van vervoersconcessies en –uitvoerders is het van belang dat er nooit op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd. Als ik dat koppel aan de werkgelegenheidsgarantie die we hebben bedongen, dan durf ik te stellen dat de positie van de werknemers dankzij onze inzet steeds zekerder wordt. En dat was hard nodig onderhand."

De maandlonen worden in 2013 met 45 euro opgehoogd. De toeslagen stijgen met 1,7 procent.