Clicky


FNV Bondgenoten tekent ov-convenant niet

FNV Bondgenoten tekent ov-convenant niet
09-07-2012 13:38 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
(Novum) - FNV Bondgenoten eist duidelijkheid over het aantal toezichthouders dat kan worden ingezet op onveilige buslijnen. Zo lang die duidelijkheid er niet is, doet de vakbond niet mee aan een convenant dat de veiligheid in het openbaar vervoer moet verbeteren.

Maandagmiddag wordt het convenant gesloten tussen minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA), de vervoerders, CNV Vakmensen en stadsregio's en provincies. FNV Bondgenoten tekent niet, omdat het aantal benodigde toezichthouders nog wordt onderzocht.

FNV Bondgenoten is bang dat stadsregio's en provincies het onderzoek, waarvan de uitkomst bindend is, zullen ophouden. "Ze hebben bij de totstandkoming van dit convenant al teveel laten zien geen cent over te hebben voor veilig openbaar vervoer voor reiziger en chauffeur", zegt Jan Heilig, bestuurder van FNV Bondgenoten.



Ook CNV Vakmensen is niet tevreden over het feit dat nog niet duidelijk is hoeveel toezichthouders er komen. Toch ondertekent bestuurder Wyb Kusters vanmiddag het convenant. "Er zitten zoveel andere goede punten in dat we denken dat het voor de medewerkers en reizigers beter is om toch te tekenen." Er zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de eisen die provincies en stadsregio's gaan stellen aan vervoerders op het gebied van sociale veiligheid bij aanbesteding.

CNV Vakmensen wil dat er een standaard komt voor het aantal toezichthouders per gebied. "Als je vijfduizend inwoners hebt, heb je een wijkagent. Dat willen we ook in het openbaar vervoer", aldus Kusters.