Clicky


Werkonderbreking bij Belgische De Lijn Limburg

Werkonderbreking bij Belgische De Lijn Limburg
24-05-2012 16:52 | Buitenland | auteur de redactie
Voor de tweede keer deze week is er bij het Belgische De Lijn een spontane staking uitgebroken. De Belgische Reizigersvereniging TreinTramBus veroordeelt deze manier van actievoeren. Eerst praten, dan pas staken als het niet anders kan, dat is de normale volgorde.

Een deel van de buschauffeurs van De Lijn Limburg legde vandaag spontaan het werk neer, na het ontslag van een collega die zijn werk niet naar behoren zou gedaan hebben. Het is het tweede incident op rij: dinsdag gebeurde hetzelfde al in Vlaams-Brabant, ditmaal uit ongenoegen over bussen die nog niet gekeurd waren. Klanten van De Lijn worden door dit soort acties verrast en krijgen niet de kans op zoek te gaan naar een alternatief.

Voor TreinTramBus kan dit niet door de beugel. Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: "We krijgen sterk de indruk dat er bij De Lijn meer en meer naar deze manier van actievoeren wordt gegrepen. Het werk wordt neergelegd, nog voor er overleg kan plaatsvinden. Dit is de omgekeerde wereld. Bij een staking hoort een aankondiging, dat is toch logisch."

Dinsdag was er in Vlaams-Brabant in de namiddag reeds een overleg gepland, en toch brak er 's ochtends een spontane staking uit. "De Lijn maakt al een slechte beurt door de besparingen, deze bijkomende aantasting van de betrouwbaarheid kunnen we wel missen."