Transport Online - NS past dienstregeling sneller aan bij sneeuwkans

 


NS past dienstregeling sneller aan bij sneeuwkans

NS past dienstregeling sneller aan bij sneeuwkans
04-05-2012 20:05 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De NS gaat bij iedere voorspelling van sneeuw de dienstregeling aanpassen. De kans op sneeuw of de verwachte hoeveelheid doet daarbij niet ter zake. Dat is een van de maatregelen die het spoorwegbedrijf wil doorvoeren op basis van intern onderzoek naar de problemen op het spoor in februari.

Dat valt te lezen in online documentatie die donderdag werd vrijgegeven dankzij een beroep van journalist Brenno de Winter op de Wet openbaarheid bestuur. Bij de vrijgegeven documenten zit onder meer een rapport van een onderzoek naar de treinproblemen op 3 en 4 februari van dit jaar. De NS concludeert daarin dat de wissels zeer kwetsbaar zijn voor vorst en sneeuw en niet direct gereageerd kan worden op wisselende weersvoorspellingen.

Ook bleek de weersvoorspelling voor 3 februari door de meteoroloog van de NS niet betrouwbaar genoeg om vooraf de dienstregeling aan te passen. Verder werd gedacht dat de infrastructuur bestand zou zijn tegen het voorspelde winterweer op deze dagen in februari, maar dat bleek verreweg niet het geval.

De oplossing ziet de organisatie nu in het verbeteren van de wissels, het inzetten van meer storingsploegen bij defecten en het sneller aanpassen van de dienstregeling bij al de minste kans op sneeuw. Ook wil het bedrijf de beschikbaarheid van hun reisinformatiesystemen verhogen.

Begin februari was het verkeer op het spoor ernstig ontregeld door het winterweer. Prorail telde 3 februari in totaal 272 verstoringen. Op een gemiddelde dag zijn dat er 120. Bijna een kwart van de rijdende treinen viel uit en bijna de helft van de rijdende treinen kwam die dag te laat.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,589
Diesel1,339

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden