Clicky


Schultz: maximaal tien keer door rood sein

Schultz: maximaal tien keer door rood sein
04-05-2012 18:13 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Treinen mogen in de toekomst nog maximaal tien keer per jaar door een rood sein rijden. Daarmee wordt het risico op verwijtbare ongevallen geminimaliseerd tot 'nagenoeg nul', schrijft demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) in een brief aan de Kamer.

De bewindsvrouw heeft een zogeheten taskforce in het leven geroepen. Die moet er samen met een verbeterplan van spoorbeheerder Prorail voor zorgen dat deze doelstelling wordt gehaald. Een van de maatregelen is bijvoorbeeld het aanpassen van de infrastructuur, zodat machinisten minder vaak een rood sein tegenkomen.

Ook wil Schultz de gevolgen van het rijden door rood aanpakken, onder meer door investeringen in een verbeterd veiligheidssysteem. Ook komen er programma's om machinisten en treinleiders alerter te maken, zodat de kans dat zij door rood rijden, wordt verkleind.

De taskforce gaat in de gaten houden of het verbeterplan goed wordt uitgevoerd. Als het aan Schultz ligt, wordt de doelstelling van maximaal tien keer door rood per jaar binnen drie tot vier jaar gehaald. Volgens de bewindsvrouw een ambitieus streven, aangezien er vorig jaar nog 157 keer door rood werd gereden.



Aanleiding voor de maatregelen is de treinbotsing eind april bij Amsterdam. Een sprinter knalde toen op een intercity na het missen van een rood sein. Het ongeluk kostte aan een vrouw het leven, 117 anderen raakten gewond.