Clicky


Zeven Nederlanders onder doden busongeluk

Zeven Nederlanders onder doden busongeluk [+foto]
14-03-2012 19:06 | Ongevallen | auteur de redactie
(Novum/AP) - Zeven Nederlandse kinderen hebben de dood gevonden bij het busongeluk dinsdagavond in Zwitserland. Dat hebben de Zwitserse autoriteiten woensdagavond gezegd op een persconferentie. De drie overige Nederlandse kinderen die betrokken waren bij het ongeval zijn gewond geraakt. Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekendgemaakt.

Bij het busongeluk met leerlingen van twee Belgische scholen vonden in totaal 28 mensen de dood, van wie 22 schoolkinderen. Van de omgekomen slachtoffers zijn er 21 van Belgische komaf. De kinderen zijn rond de 12 jaar.

Over de precieze toedracht van het ongeluk dinsdagavond is nog niets bekend. De bus was op de terugweg van een skivakantie en crashte in een tunnel tussen Sierre en Sion. De bus reed bij een noodparkeerplaats tegen een muur aan.

Er is een onderzoek ingesteld. Daarbij wordt onder meer naar de videobeelden die door bewakingscamera's in de tunnel zijn gemaakt, gekeken. Volgens justitie in Zwitserland reed de chauffeur van de bus niet te hard en hadden op het moment van het ongeluk alle inzittenden een veiligheidsriem om.

De chauffeur zou goed uitgerust zijn geweest. De Belgische autoriteiten stellen dat het busbedrijf een uitstekende reputatie heeft. De chauffeurs waren de avond ervoor aangekomen in Zwitserland en hadden de dag voor het vertrek uitgerust. De rij- en rusttijden lijken te zijn nageleefd, aldus België.

Volgens de autoriteiten zijn er drie mogelijke oorzaken voor het ongeluk te noemen. De chauffeur is mogelijk onwel geworden of heeft een fout gemaakt. Daarnaast kan de bus door technische problemen van de weg zijn geraakt. De chauffeur heeft het ongeval niet overleefd.



Naast de 28 dodelijke slachtoffers raakten alle overige 24 inzittenden gewond. Van de gewonden zijn er zeventien Belgisch, drie Nederlands, een Duits en een Pools. Twee anderen moeten nog worden geïdentificeerd.

Veertien gewonden verblijven in een ziekenhuis in Sion, drie zwaargewonden zijn naar een ziekenhuis in Lausanne gebracht. Eén kind ligt in een ziekenhuis in Bern.

De Belgische premier Elio di Rupo liet op een persconferentie in Zwitserland weten dat zijn gedachten uitgaan naar de families van de slachtoffers. Ook een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Nederland heeft haar medeleven uitgesproken. Zij noemde het ongeluk een 'verschrikkelijke tragedie'. De regering in België heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. België heeft geschokte ouders en familieleden naar Zwitserland gevlogen.

Lees ook:
» Slachtoffer busongeluk uit coma ontwaakt
» Busdrama woensdag herdacht in Lommel
» Slachtoffers busongeluk gerepatrieerd
» Eerste kinderen busongeluk naar België gevlogen
» Herdenking slachtoffers busramp in Lommel
» Niet zeven maar zes Nederlandse doden busramp
» Koningin leeft mee met slachtoffers busongeval
» Nog altijd onduidelijkheid over lot Nederlandse kinderen[+video]
» Ook Nederlandse kinderen aan boord rampbus[+video]
» Veel doden bij busongeluk Belgische schoolkinderen [foto+video]