Clicky


Doden bij fatale treinbotsing Polen

Doden bij fatale treinbotsing Polen [+foto]
04-03-2012 09:58 | Buitenland | auteur de redactie
WARSCHAU (Novum/AP) - Bij een frontale treinbotsing in het zuiden van Polen zijn zaterdagavond zestien doden en 58 gewonden gevallen. Het was het dodelijkste treinongeluk in Polen in twintig jaar tijd.

Een arts in een van de ziekenhuizen waar gewonden naartoe zijn gebracht zei dat veel gewonden er ernstig aan toe zijn. Enkelen worden kunstmatig in coma gehouden.

De treinen reden op hetzelfde spoor tussen Warschau en Krakau. Poolse aanklagers hebben een onderzoek naar het ongeluk ingesteld. Volgens Poolse functionarissen is het nog te vroeg om te speculeren over de toedracht van het ongeluk.

Diverse wagons ontspoorden en eindigden vervormd en ondersteboven naast het spoor. Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om gewonden te helpen en lichamen te bergen.

De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft de plaats des onheils zondag bezocht. Hij zei binnenkort een periode van nationale rouw af te kondigen. "De omvang van het ongeluk is zo groot dat het hele land moet rouwen", aldus Komorowski.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle heeft zondag namens Duitsland zijn medeleven met de nabestaanden betuigd. "Ik heb met afschuw kennis genomen van het ernstige treinongeluk in Polen waarbij een aantal mensen zijn omgekomen en velen gewond zijn geraakt", aldus Westerwelle. "Wij willen dan ook onze Poolse vrienden onze condoleances aanbieden."



Het is niet duidelijk hoe de trein op het verkeerde spoor terecht is gekomen. Er werd bij het kleine plaatsje Szczekociny wel aan het spoor gewerkt. Poolse media zonden beelden uit van ontspoorde en vervormde witte en groene treinwagons.

Het was het ergste treinongeluk in Polen sinds 1990, toen zestien mensen omkwamen nadat twee treinen op elkaar waren geknald in een voorstad van Warschau.