Clicky


'Spoorchaos ook door dienstregeling NS'

'Spoorchaos ook door dienstregeling NS'
13-02-2012 20:10 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De spoorchaos van begin deze maand is mede te wijten aan de complexiteit van de dienstregeling waar NS mee werkt. Dat meldt NRC Handelsblad maandag, onder andere op basis van interne cijfers van NS en Prorail.

Uit de cijfers blijkt onder meer dat er ditmaal veel minder wisselstoringen en kapotte treinen waren dan in de voorgaande twee jaren, toen het winterweer ook tot grote problemen op het spoor leidde. Toch werd het opnieuw chaos. Op vrijdag 3 februari viel bijna een kwart van de treinen uit. Een dag later kwam bijna een derde van alle treinen niet aan op de bestemming.

De NS was vrijdag en zaterdag niet meer in staat de onregelmatigheden in de dienstregeling op te vangen. Daardoor wist niemand meer welke treinen nog reden en welke stilstonden, zeggen 'insiders' tegen NRC. De NS had een aangepaste, eenvoudiger winterdienstregeling klaarliggen, maar daarop werd pas zondag overgeschakeld.



De NS geeft spoorbeheerder Prorail tot nu toe de schuld van het debacle. De NS zou tijdig voorbereidingen hebben getroffen, alleen het spoor zou niet hebben gewerkt. De Tweede Kamer debatteert dinsdag met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over het spoordebacle.