Clicky


Schultz: dienstregeling moet eerder aangepast

Schultz: dienstregeling moet eerder aangepast
10-02-2012 00:03 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De NS en spoorbeheerder Prorail moeten bij winterse weersomstandigheden eerder besluiten een aangepaste dienstregeling door te voeren. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Als eerder wordt gekozen voor een aangepaste dienstregeling, wordt volgens Schultz voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt. Afgelopen vrijdag en zaterdag liep het treinverkeer voor een groot deel vast door de sneeuwval en strenge vorst.

De minister verkiest zekerheid boven capaciteit, schrijft ze. "De consequentie van zo'n aangepaste dienstregeling is wel dat er minder treinen rijden, er meer moet worden overgestapt en de treinen voller kunnen zijn", aldus de minister.

Ook kan het zijn dat de aanpassingen voor niets worden doorgevoerd, omdat de weersvoorspellingen somberder bleken dan de werkelijkheid. Daarom moeten er heldere criteria komen, zodat er niet te snel wordt ingegrepen in de dienstregeling.

Bij een aangepaste dienstregeling is het overigens beter mogelijk de reiziger goed te informeren, meldt Schultz. De minister liet eerder al weten het ermee eens te zijn dat NS en Prorail vorige week tekortschoten in hun informatievoorziening aan reizigers. De minister gaat daarnaast onderzoeken hoe de reisinformatie ook als de dienstregeling ernstig is verstoord verbeterd kan worden.