Clicky


Opnieuw stakingen in openbaar vervoer Portugal

Opnieuw stakingen in openbaar vervoer Portugal
02-02-2012 18:36 | Stakingen | auteur de redactie
LISSABON (Novum/AP) - Een 24 uursstaking in het Portugese openbaar vervoer heeft donderdag voor vertragingen voor reizigers gezorgd. Lang niet alle personeelsleden legden echter het werk neer. De werkonderbrekingen zijn gericht tegen bezuinigingsmaatregelen van de Portugese regering.

Het was de derde staking in het openbaar vervoer sinds november. Het geringe aantal stakers kan erop wijzen dat het verzet tegen de bezuinigingen afneemt. De meeste treinen reden, ondanks het feit dat de vakbonden van het treinpersoneel doorgaans tot de meest militante bonden behoren. De bussen en trams in Lissabon reden ook grotendeels volgens schema. De metro in de Portugese hoofdstad reed de hele dag niet en veerboten bleven tijdens de spits in de havens.

De Portugese regering grijpt de bezuinigingen aan om de dienstregelingen te stroomlijnen en enkele ov-bedrijven van de staat samen te voegen of te privatiseren. Daarnaast zijn de prijzen van kaartjes gestegen.

Het Portugese openbaar vervoer gaat gebukt onder een gigantische schuldenlast van zo'n zeventien miljard euro, zegt de regering. Dat staat ongeveer gelijk aan tien procent van het Portugese bruto binnenlands product.



Hoewel de bezuinigingen, die Portugal doorvoert in ruil voor een internationaal leenpakket van 78 miljard euro, onder meer bestaan uit onpopulaire verlagingen van salarissen en uitkeringen worden ze breed gesteund door de Portugese politiek. De drie grootste partijen, die samen goed zijn voor zo'n tachtig procent van de stemmen in het parlement, hebben hun steun uitgesproken voor de bezuinigingen.