OV-boegbeeld Hans Rat geëerd met Koninklijke onderscheiding

OV-boegbeeld Hans Rat geëerd met Koninklijke onderscheiding
19-01-2012 17:41 | Algemeen | auteur de redactie
Op donderdag 19 januari neemt de vervoerswereld afscheid van Hans Rat. Rat, de afgelopen dertien jaar secretaris-generaal van het Union Internationale des Transports Publics (UITP), gaat met pensioen. Hare Majesteit de Koningin zag in de bijzondere loopbaan van Rat voldoende aanleiding voor een even bijzonder eerbetoon - een Koninklijke onderscheiding.

Werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer organiseert het afscheid, dat samenvalt met haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die ter gelegenheid van de KNV nieuwjaarsreceptie als gastspreker optreedt, neemt de honneurs waar en zal het lintje rond 17.00 uur aan (de overigens nog nietsvermoedende) Rat uitreiken in Sociëteit De Witte in Den Haag. Hans Rat wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Onder leiding van Hans Rat is de UITP - de internationale organisatie voor openbaar vervoer - uitgegroeid tot een invloedrijk verbond op mondiale schaal. De UITP heeft inmiddels 3400 leden in 92 landen. Behalve vervoerbedrijven herbergt de organisatie inmiddels ook vervoersautoriteiten, leveranciers, consultants en academici. De afgelopen jaren hebben de OV-systemen in Zuid-Amerika, India, Japan, China en verschillende Arabische landen een enorme groei doorgemaakt. Een groei die rechtstreeks en ondubbelzinnig te danken is aan de bevlogen inzet van Rat, die op succesvolle wijze banden met de politieke leiders in die landen wist aan te knopen.

In Europa is Hans Rat, als algemeen secretaris van UITP, verantwoordelijk voor de samenwerking van de OV-sector met de Europese Commissie en het Europese Parlement. Rat is verder voorzitter geweest van de Commissie Europese economische zaken en lid van de UITP Europese Commissie. Hans Rat maakte in 2011 nog deel uit van de Commissie Meijdam.

Voorafgaand aan zijn functie bij UITP, heeft Rat, als lid van de Raad van Bestuur van VSN, voorganger van het huidige Connexxion, een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand brengen van het Nederlandse reisinformatie systeem 0900-9292. Tot op heden is een dergelijk systeem, dat alle OV-verbindingen (trein, metro, tram en bus) in een land omvat, uniek in de wereld. Ook was hij lid van de Raad van Commissarissen van Vervoerbewijzen Nederland en kan beschouwd worden als de geestelijk vader van de strippenkaart. Tevens was Rat van 1993 tot 2000 voorzitter van de Nederlandse Voetgangersvereniging.

Hans Rat heeft zich als Nederlander niet alleen een unieke internationale positie weten te verwerven, maar heeft tijdens zijn loopbaan - die in 1973 van start ging bij KNVTO, de voorganger van het huidige KNV - een schat aan kennis vergaard ten aanzien van uiteenlopende mobiliteitsvraagstukken. Kennis, waarop ongetwijfeld nog lange tijd een beroep zal worden gedaan.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden