Ambtenaren China verantwoordelijk voor treinongeluk

Ambtenaren China verantwoordelijk voor treinongeluk
28-12-2011 15:41 | Buitenland | auteur de redactie
BEIJING (Novum/AP) - Het ongeluk met een hogesnelheidstrein nabij de Chinese stad Wenzhou waarbij in juli veertig mensen om het leven kwamen was het gevolg van een ontwerpfout en laks bestuur. Ook het reddingswerk schoot tekort. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van de Chinese regering.

Volgens het Chinese kabinet zijn 54 ambtenaren verantwoordelijk voor een reeks misstappen die uiteindelijk leidden tot de treinramp nabij Wenzhou. Een van hen is de voormalige minister van spoorwegen. Enkele van hen zijn geroyeerd door de Communistische Partij, maar de regering in Beijing zweeg over strafrechtelijke vervolging.

De bloedige treinramp veroorzaakte grote publieke verontwaardiging over het nationaal spoornet van hogesnelheidstreinen. Het hogesnelheidsnet is een prestigeproject van Beijing, maar de onvrede over de gevaren en de hoge kosten van het vervoersstelsel groeien. Naar het onderzoeksrapport werd daarom reikhalzend uitgezien, maar de autoriteiten overschreden zonder uitleg de wettelijk voorgeschreven deadline.Het onderzoeksverslag bevestigt de eerdere regeringsverklaringen over de toedracht van de ramp. Een hogesnelheidstrein kwam door blikseminslag tot stilstand. Omdat het waarnemingssysteem niet werkte en ook verkeersleiders niet ingrepen botste een tweede trein frontaal op zijn stilgevallen voorganger.

Omdat twee van de in het rapport aangewezen schuldigen reeds uit het openbare leven zijn verdwenen zal de aandacht voor de kwestie naar verwachting nu spoedig wegebben. De directeur van het bedrijf dat het waarnemingssysteem leverde overleed tijdens zijn verhoor. Voormalig minister van spoorwegen Liu Zhijun, een groot voorvechter van het hogesnelheidsnet, zit sinds februari vast op verdenking van corruptie.

Lees ook:
» Dodental treinongeluk China omhoog
» China gelast veiligheidsinspecties spoorwegnet
» China: apparatuur en mensen faalden bij ongeluk hsl [+foto]


NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden