Clicky


Stakingen in openbaar vervoer Portugal

Stakingen in openbaar vervoer Portugal
08-11-2011 13:59 | Stakingen | auteur de redactie
LISSABON (Novum/AP) - Het personeel van het Portugese openbaar vervoer staakt dinsdag uit protest tegen bezuinigingsmaatregelen die de staatsschuld moeten terugdringen. Bij de spoorwegen en de hoofdstedelijke metro werd het werk tijdens de ochtendspits neergelegd. De bussen en veerboten komen later op de dag stil te liggen.

De centrumrechtse Portugese regering heeft toegezegd bezuinigingen en belastingverhogingen door te voeren in ruil voor 78 miljard euro aan leningen van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. De leningen waren nodig om een bankroet te voorkomen.

De economische hervormingen moeten de concurrentiepositie van de Portugese economie verbeteren. De verwachting is dat de economie in Portugal in 2012 verder krimpt en dat de werkloosheid zal oplopen tot 13,4 procent.

Volgens de regering hebben de OV-bedrijven een gezamenlijke schuld van zeventien miljard euro - zo'n tien procent van het bruto binnenlands product - en staan ze aan de rand van een faillissement.

Het Portugese openbaar vervoer wordt van oudsher zwaar gesubsidieerd. Het gemiddelde brutosalaris in Portugal, een van de armste landen in West-Europa, ligt rond de negenhonderd euro per maand.

De twee grootste vakbondsorganisaties willen 24 november een algemene staking houden.