Clicky


24-uursstaking stadsvervoer op 20 november

24-uursstaking stadsvervoer op 20 november
07-11-2011 13:22 | Stakingen | auteur de redactie
Op zondag 20 november staakt het openbaar vervoer in de steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag 24 uur. De staking was eerder al aangekondigd voor 6 november, maar werd toen opgeschort omdat de gezamenlijke vakbonden waren uitgenodigd voor overleg met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Afgelopen vrijdag bleek dat zij niet ingaat op de voorgestelde plannen om de aanbestedingen van het stadsvervoer met een half jaar uit te stellen. In die periode zou er gedegen onderzoek gedaan kunnen worden naar een alternatief systeem waardoor het lijnennet en de werkgelegenheid niet worden aangetast. Het gezamenlijke actieteam heeft er bewust voor gekozen om niet op zondag 13 november te staken, omdat dan de intocht van Sinterklaas in Amsterdam plaatsvindt.

De werknemers van GVB, RET en HTM voeren op 20 november actie tegen de Kabinetsplannen om te bezuinigen en het stadsvervoer aan te besteden. Alleen al in Amsterdam verdwijnen als gevolg van de plannen bijna 1500 arbeidsplaatsen, 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 16 tramlijnen en 1 van de 4 metrolijnen.

Eric Vermeulen, vakbondsbestuurder Abvakabo FNV: "De minister heeft altijd geroepen dat aanbesteding een middel is en niet het doel. Een middel om goedkoper en beter openbaar vervoer te realiseren. Het zou 120 miljoen euro goedkoper kunnen in de grote steden zonder het aanbod aan te tasten. Voor de zomer heeft zij dat laten onderzoeken en toen bleek dat er geen 120 miljoen euro aan aanbestedings- of efficiencywinst te realiseren was maar maximaal 20 miljoen euro. Het restant moet wat haar betreft nu komen door te snijden in het lijnennet (68 miljoen) en door tariefsverhoging (32 miljoen). Wij willen graag aantonen dat het beter kan, maar krijgen niet de tijd om een goed plan uit te werken waarmee we de werkgelegenheid en kwaliteit van het OV in de drie steden zoveel mogelijk in stand te houden."