Clicky


Mogelijk nieuwe acties in het openbaar vervoer grote steden

Mogelijk nieuwe acties in het openbaar vervoer grote steden
04-11-2011 14:39 | Stakingen | auteur de redactie
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag het voorstel afgewezen dat vakbonden Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten haar eerder deze week voorlegden over de aanbestedingen van het stadsvervoer. Mogelijk vinden er op korte termijn alsnog acties plaats in het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Afgelopen maandag hebben de bonden de minister een voorstel gedaan dat zij vervolgens wilde bespreken met een aantal Kamerleden van de VVD, CDA en PVV. Vandaag wees zij dat voorstel af.

Het voorstel bestaat uit de volgende punten
1. De stadsregio's krijgen een half jaar uitstel met de aanbesteding. De datum waarop er aanbesteed moet zijn, verschuift daarmee van 1 januari 2013 naar 1 juli 2013. Daardoor schuift de datum waarop de stadsregio's hun besluit moeten nemen ook met een half jaar op.

2. In dat half jaar onderzoeken de bonden of er voor hetzelfde budget meer OV aangeboden kan worden en meer werkgelegenheid behouden kan blijven. De bonden zijn ervan overtuigd dat dat mogelijk is met een systeem van onderhandse gunning en dat willen ze laten zien.

3. Gedurende die periode worden alle acties opgeschort.

Vakbondsbestuurder Eric Vermeulen is teleurgesteld in de terugkoppeling die hij vandaag van de minister kreeg: "De Kamerleden hebben altijd geroepen dat aanbesteding een middel is en niet het doel. Een middel om goedkoper en beter openbaar vervoer te realiseren. Het zou 120 miljoen euro goedkoper kunnen in de grote steden zonder het aanbod aan te tasten. De minister heeft dat voor de zomer laten onderzoeken en toen bleek dat er geen 120 miljoen euro aan aanbestedings- of efficiencywinst te realiseren was maar maximaal 20 miljoen. Het restant moet wat haar betreft nu komen door te snijden in het lijnennet (68 miljoen) en door tariefsverhoging (32 miljoen). Wij willen graag aantonen dat het beter kan, maar krijgen niet de tijd om een goed plan uit te werken waarmee we de werkgelegenheid en kwaliteit van het OV in de drie steden zoveel mogelijk in stand te houden."

De bonden zullen de ontstane situatie zo spoedig mogelijk binnen het gezamenlijke actiecomité bespreken en sluiten acties op korte termijn niet uit.