Clicky


Acties stadsvervoer op 6 november mogelijk opgeschort

Acties stadsvervoer op 6 november mogelijk opgeschort
28-10-2011 09:45 | Stakingen | auteur de redactie
De aangekondigde 24-uursstaking in het openbaar vervoer van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is vooralsnog opgeschort. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft de bonden uitgenodigd voor een gesprek over de acties en de bezuinigingen die de minister wil doorvoeren. Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen is gematigd positief. "Het is een stap in de goede richting en we gaan kijken wat de minister te bieden heeft. Als zij ons volgende week uitnodigt voor een gesprek, stellen wij de aangekondigde actie van 6 november uit."

Schultz geeft met haar uitnodiging gehoor aan een brief die de medewerkers van de stadsvervoerders tijdens een spontane actie op 19 oktober op het ministerie achterlieten. Ze nodigden de minister daarin uit om in gesprek te gaan en oplossingen te zoeken voor de kabinetsplannen voor het stadsvervoer. Die plannen, bezuinigingen en een verplichte aanbesteding, hebben dramatische gevolgen voor het stadsvervoer. Alleen al in Amsterdam verdwijnen als gevolg van de plannen bijna 1500 arbeidsplaatsen, 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 16 tramlijnen en 1 metrolijn.

Vermeulen: "De minister heeft een bezuiniging van 120 miljoen euro altijd gekoppeld aan een verplichte aanbesteding, maar van dat standpunt is ze teruggekomen. Die 120 miljoen euro aan bezuinigingen moet nu komen uit tariefsverhogingen, besparingen op de infrastructuur en sanering van het lijnennet. Dat zijn zaken die de huidige vervoersbedrijven RET, GVB en HTM ook kunnen. Toch wil de minister die verplichte aanbesteding niet uit haar hoofd zetten, maar dat betekent vrijwel zeker de doodsteek voor de huidige vervoersbedrijven."

In een gesprek met Minister Schultz gaan de vakbonden nu kijken of zij bereid is te bewegen. "Daarom hebben we de 24-uursstaking op 6 november opgeschort", legt Vermeulen uit. "Maar het is zeker nog geen afstel."