Clicky


Opnieuw actie's openbaar vervoer in drie grote steden

Opnieuw actie's openbaar vervoer in drie grote steden
26-10-2011 20:31 | Stakingen | auteur de redactie
Medewerkers van de stadsvervoersbedrijven RET, GVB en HTM voeren zondag 6 november opnieuw actie. Tijdens een 24-uursstaking rijden geen bussen, trams en metro's in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. 'Als Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu snel met ons om de tafel gaat, zien we alsnog af van de actie', zegt Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen.

De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven voeren via publieksvriendelijke acties, werkonderbrekingen, manifestaties en stakingen al maanden actie tegen de aankondigde bezuinigingen op het openbaar vervoer in de steden. Dat leidde op 19 oktober tot een spontane actie bij het ministerie van Schultz. Vermeulen: 'Minister Schultz was zelf niet aanwezig, maar de medewerkers van RET, GVB en HTM hebben een brief voor haar achtergelaten waarin ze wordt uitgenodigd om met ons om de tafel te gaan en serieus te kijken naar oplossingen voor het stadsvervoer. Tot op heden heeft de minister echter geen reactie gegeven. Daarom zien de medewerkers zich nu genoodzaakt om door te gaan met actievoeren.' Er is gekozen voor een zondag om de vele werknemers en scholieren die gebruik maken van het OV te ontzien.

De acties zijn een gevolg van het kabinetsbeleid waarbij Minister Schultz het stadsvervoer verplicht wil aanbesteden én 120 miljoen euro wil bezuinigen. De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen hebben dramatische gevolgen voor het stadsvervoer. Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verdere kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen. Alleen in Amsterdam gaat het bijvoorbeeld al om een verlies van bijna 1500 arbeidsplaatsen, 30 van de 44 buslijnen, 6 van de 16 tramlijnen en 1 metrolijn.