Clicky


Opnieuw stakingen openbaar vervoer Athene

Opnieuw stakingen openbaar vervoer Athene
14-10-2011 15:51 | Stakingen | auteur de redactie
ATHENE (Novum/AP) - De stakingen in het openbaar vervoer in Athene zijn vrijdag de tweede dag ingegaan. Bussen, metro's, trams en taxi's staan stil uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos bekritiseerde de aanhoudende stakingen en protesten in Griekenland, waarbij ook al meermaals overheidsgebouwen zijn bezet. Volgens Venizelos kunnen de bezuinigingen, die nodig zijn om in aanmerking te blijven komen voor een internationaal pakket leningen, vertraging oplopen door de protesten.

"Dit is een uitdaging die ten grondslag ligt aan een democratische staat", aldus Venizelos. Hij zei dat 'er de laatste weken een beeld van wetteloosheid is ontstaan' en dat chantage iets anders is dan vechten voor de rechten van mensen. De Griekse overheid is volgens Venizelos bereid de politieke prijs te betalen voor het doorvoeren van onpopulaire maar noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen.

Griekse taxichauffeurs voegden zich vrijdag bij de 48-uursstaking in het openbaar vervoer, die donderdag begon. Daarnaast staken advocaten tot 19 oktober en hebben douanemedewerkers het werk voor de komende tien dagen neergelegd. Werknemers van het energiebedrijf hebben donderdag het kantoor bezet waar de elektriciteitsrekeningen worden opgesteld uit protest tegen een extra onroerendgoedbelasting die via het nutsbedrijf wordt geheven.

Als gevolg van een blokkade van stortplaatsen door ambtenaren hoopt het vuilnis zich op in de straten van Athene. De Griekse autoriteiten proberen via de rechter de blokkade van de stortplaatsen op te breken.

Ook volgende week wordt een nieuwe reeks stakingen verwacht. Zeelieden leggen maandag het werk neer, waardoor veerboten twee dagen lang in de haven blijven liggen. Ook artsen en docenten hebben een werkonderbreking aangekondigd. Voor 19 en 20 oktober staat een nationale, algemene staking gepland. De tweede dag van die staking valt samen met een stemming in het Griekse parlement over nieuwe bezuinigingen.



De vakbond van luchtverkeersleiders heeft zijn leden opgeroepen beide dagen deel te nemen aan de nationale staking. Dit zou alle vliegtuigen aan de grond houden en het land in feite twee dagen lang afsluiten van de buitenwereld.

Griekenland is afhankelijk van een noodlening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om de rekeningen te kunnen betalen. De volgende tranche ter waarde van acht miljard euro wordt waarschijnlijk begin november aan Athene overgemaakt.

De meest recente bezuinigingen zijn vooral gericht op ambtenaren. Zo worden er salarisverlagingen voorgesteld, evenals verplicht verlof voor zo'n dertigduizend ambtenaren. Daarnaast wil de Griekse regering snijden in de pensioenen en een aantal belastingen verhogen.

Niet alleen vakbonden en de oppositie zijn fel gekant tegen de plannen van de regering, ook de regerende Socialisten uiten steeds meer kritiek. Sommige Socialisten hebben al aangegeven tegen de nieuwe bezuinigingen te stemmen als deze niet worden aangepast.

Volgens Venizelos bevindt Griekenland zich in een 'economische oorlog'. "We moeten onszelf verdedigen", zei hij. "Ja, helaas moeten we snijden in salarissen en pensioenen (...) ja, helaas moeten we de belastingen verhogen."

De financiële markten en analisten denken dat een faillissement van Griekenland onafwendbaar is en sommige mensen hebben een Grieks vertrek uit de eurozone geopperd. Griekenland en de Europese Unie houden echter vol dat hier geen sprake van kan zijn. Volgens Venizelos zou een Grieks vertrek uit de eurozone rampzalig zijn.

"Een vertrek uit de euro leidt tot armoede en het oerwoud", zei Venizelos in het parlement. Hij riep het parlement op de inspanningen van de regering om Griekenland uit het slop te trekken te steunen. "We hebben een plicht om de waarheid te vertellen over hoe gevaarlijk en onzeker de situatie is waar we ons in bevinden", aldus Venizelos.