Clicky


Mansour Osanloo vrij na 4 jaar cel

Mansour Osanloo vrij na 4 jaar cel
07-06-2011 10:48 | Buitenland | auteur Marcel van der Voort
Mansour Osanloo, voorzitter van de vakbond van buschauffeurs in Iran, is na een verblijf van bijna 4 jaar in de beruchte Rejaí Shar-gevangenis bij Teheran eindelijk vrijgelaten. Onder leiding van ITUC en ITF hebben vakbonden wereldwijd campagne gevoerd om hem weer op vrije voeten te krijgen.

Mansour Osanloo is medeoprichter en voorzitter van de bond van buschauffeurs in Teheran. Hij zat vanaf 2007 gevangen vanwege zijn vakbondswerk. Daarvoor was hij al eerder gearresteerd en mishandeld door de Iranese geheime dienst.

FNV Bondgenoten heeft zich steeds sterk gemaakt voor zijn vrijlating. Samen met de internationale vervoersbonden en Amnesty International zijn er steunbetuigingen voor Mansour Osanloo aan de Iranese regering aangeboden. Want vakbondsrechten zijn mensenrechten.

In 2007 werd de FNV 'Febe Elisabeth Velasquesprijs ' voor vakbondsrechten aan Mansour Osanloo toegekend. FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk heeft die prijs in 2009 symbolisch overgedragen aan Mac Urata van de International Transport Union (ITF). Mansour Osanloo werd in 2010 door de sectorraad streekvervoer van FNV Bondgenoten tot erelid benoemd. ITF en FNV Bondgenoten zijn blij met de vrijlating van Mansour Osanloo.

Toch betekent zijn vrijlating niet dat het in Iran opeens beter gaat met vakbondsvrijheid en mensenrechten. "Mansour is na het betalen van een grote borgsom voorwaardelijk vrijgelaten. Hij lijdt aan een ernstige hartkwaal en ik denk dat de Iranese autoriteiten bang zijn geweest dat hij in gevangenschap zou overlijden.", zegt FNV Bondgenoten bestuurder Brigitta Paas." Hopelijk krijgt Mansour Osanloo nu de medische verzorging die hij nodig heeft. Maar de zorgen over de positie van de vakbondscollega's in Iran blijven onverminderd groot."