Clicky


Openbaar vervoer in grote steden gaat 24 uur staken

Openbaar vervoer in grote steden gaat 24 uur staken
19-05-2011 09:39 | Stakingen | auteur Marcel van der Voort
AMSTERDAM - Het openbaar vervoer ligt op 7 juni stil in Amsterdam. Op 8 juni rijdt geen openbaar vervoer in Den Haag en de trams, metro's en bussen staan op 9 juni stil in Rotterdam. De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven GVB, HTM en RET en de vakbonden zien zich genoodzaakt om via acties aandacht te vragen voor behoud van de kwaliteit van het openbaar vervoer.

Vorige week is bekend geworden wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn voor het stadsvervoersbedrijf GVB in Amsterdam. Volgens cijfers van het bedrijf verdwijnen tenminste 30 van de 44 buslijnen, zes van de zestien tramlijnen en een van de vier metrolijnen. Ook verliezen tussen de 1400 en 1500 medewerkers hun baan.

De HTM in Den Haag en de RET in Rotterdam werken momenteel nog aan hun berekeningen. Hoewel de gevolgen bij de HTM en RET nog niet exact bekend zijn, is wel duidelijk dat ook daar honderden formatieplaatsen verdwijnen. Abvakabo FNV schat dat het gaat om 1000 formatieplaatsen bij de RET en 500 bij HTM.

Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen verwacht, net als bij de eerdere acties, begrip van de reizigers. "Reizigers zijn niet blij met de acties, maar als we uitleggen waarom we het doen, is er begrip. Het gaat immers om de banen van de medewerkers, maar de acties zijn óók in het belang van de reiziger. Kun je je voorstellen wat het betekent als in de toekomst dertig buslijnen in Amsterdam verdwijnen? Dan staan heel veel mensen te wachten op een bus die nooit meer komt. Dan toch liever één dag hinder en in de toekomst kwalitatief goed openbaar vervoer."

Het kabinet is van plan om tenminste 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in de grote steden. Ook dreigt het kabinet aanbesteding van het stadsvervoer verplicht te stellen. De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen leidt volgens de vakbonden Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, ABGP en VOR tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.