Clicky


Grote verontwaardiging om treinchaos België

Grote verontwaardiging om treinchaos België
28-06-2011 12:21 | Buitenland | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum/AP) - Onder de Belgische bevolking heerst grote verontwaardiging over de treinchaos waar het land maandagavond mee te maken kreeg. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Duizenden reizigers zaten urenlang vast in treinen na een breuk in een bovenleiding. In sommige treinen liep de temperatuur op tot 45 graden Celsius.

Maandagmiddag brak de bovenleiding bij Oostkamp, in het noordwesten van het land. Het treinverkeer richting Gent en Brussel liep daardoor ernstige vertraging op. Ook elders in het land waren er problemen. Bij station Brussel-Zuid stond een defecte trein die moest worden weggesleept en tussen Brussel-Centraal en Brussel-Noord zorgde een trein met technische problemen voor oponthoud. Bij Ghlin stond een kapotte trein twee uur lang stil.

De gemeente Gent kondigde maandagavond het rampenplan af toen vier treinen vast kwamen te staan. Aan boord waren vijfhonderd tot duizend passagiers. Drie kinderen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht wegens uitdrogingsverschijnselen. "Het ging om oudere treinstellen zonder airco", zei de burgemeester van Gent, Daniël Termont, tegen De Standaard. "Zelfs de nieuwe stellen met airco zaten urenlang vast zonder elektriciteit, waardoor de temperaturen opliepen tot 45 graden. Bovendien schrijft een procedure bij de spoorwegen voor dat deuren in dergelijke situaties om veiligheidsredenen gesloten moeten blijven."

De directeur van de Belgische spoorwegen (NMBS) verdedigde zich door te stellen dat er nog nooit zo veel problemen op hetzelfde moment zijn ontstaan. "Spoortechnisch was bijna de hele provincie West-Vlaanderen afgesneden. Daarnaast concentreerden de problemen zich in Gent Sint-Pieters. Dit hebben we nog nooit meegemaakt", aldus Marc Descheemaecker op Radio 1. Hij wees erop dat niemand aan zijn lot werd overgelaten, hoewel het soms uren duurde voordat reizigers hun eindbestemming hadden bereikt.

Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke was het daar niet mee eens. Van Hecke zei 'verbijsterd' te zijn over de problemen en is van mening dat 'de bedrijfsleiding niet meer in staat is de treinen op een normale manier te laten rijden'. Er is volgens Van Hecke maar een oplossing en dat is 'onmiddellijk ontslag nemen'.

Ook reizigersvereniging TreinTramBus was niet te spreken over de problemen. "Meer dan zeven uur na de bovenleidingsbreuk was de storing maandag nog steeds niet verholpen. TreinTramBus stelt eens te meer vast dat de NMBS en Infrabel (de spoorbeheerder, red.) onvoldoende voorbereid zijn op dit soort situaties", aldus een woordvoerder.