Clicky


Treinproblemen door seinstoring niet voorbij [update]

Treinproblemen door seinstoring niet voorbij [update]
27-06-2011 19:06 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De seinstoring die het treinverkeer naar Schiphol al de hele dag in de greep houdt is nog altijd niet helemaal verholpen. Het traject tussen Weesp en Schiphol lag maandag rond 22.30 uur nog altijd plat. Tussen Amsterdam en Almere en tussen Amsterdam en Amersfoort rijden sinds 16.00 uur wel weer treinen, maar de oorzaak van de storing is nog niet bekend.

Mensen die met de trein naar Schiphol willen, kunnen omreizen via Rotterdam of via Amsterdam Centraal. Dat zorgt voor een kwartier tot een halfuur extra reistijd. Tussen Amsterdam en Amersfoort rijden geen intercity's, waardoor reizigers eveneens een kwartier tot een halfuur langer onderweg zijn. Reizigers tussen Weesp en Schiphol hebben te maken met een vertraging van ruim een uur.

Wat de verwachting is voor dinsdag, was maandagavond rond 22.30 uur nog onduidelijk, evenals de oorzaak van de storing. Volgens de zegsman van Prorail hebben monteurs vastgesteld dat de oorzaak van de seinstoring ergens ligt op het traject dat nu nog met problemen kampt. "Dat traject is nu losgekoppeld, waardoor richting Amersfoort en Almere weer treinen rijden." De storing ontstond tijdens de ochtendspits. Volgens de woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat de hitte de oorzaak is.

Door de storing strandden verschillende treinen tussen de stations. De treinen moesten worden teruggesleept naar stations. Ook werden passagiers onder begeleiding ter plaatse geëvacueerd. Het ging volgens een woordvoerder van de NS om minder dan tien gestrande treinen. "Die waren voor 10.00 uur teruggesleept of geëvacueerd. Ze hoefden dus niet op het heetste van de dag in de trein te wachten."

In totaal zijn volgens de NS tienduizenden mensen door de seinstoring gedupeerd. Zij kunnen een beroep doen op de gebruikelijke compensatieregeling van de NS.

Prorail realiseert zich dat de problemen voor reizigers vervelend zijn, vooral vanwege de tropische temperaturen. "Daarvoor bieden we onze excuses aan."

Ook in andere delen van het land zat het de treinreiziger niet mee. Rondom Arnhem zorgde een bovenleidingbreuk voor problemen. Bij Roosendaal was er een stroomstoring en ook tussen Dordrecht en Den Haag Hollands Spoor waren problemen.