Clicky


Rechter staat ov-staking Rotterdam toe [update]

Rechter staat ov-staking Rotterdam toe [update]
27-06-2011 13:46 | Stakingen | auteur de redactie
ROTTERDAM (Novum) - De staking in het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam kan woensdag gewoon doorgaan. De rechtbanken in Rotterdam en Amsterdam gaven hier maandag groen licht voor. De stadsvervoerders RET, GVB en HTM hadden een kort geding aangespannen. De Rotterdamse voorzieningenrechter vindt de staking niet disproportioneel, laat de persrechter weten.

Ook de rechtbank in Amsterdam is die mening toegedaan. De geplande staking valt volgens de rechter onder het stakingsrecht zoals vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest. De door de werkgevers geleden schade en de overlast voor het publiek is nog niet op het punt gekomen dat de staking om die reden onrechtmatig is. De rechtszaak die GVB en HTM hadden aangespannen diende vrijdag in de Amsterdamse rechtbank.

Het gaat om de vijfde actie. De openbaarvervoerbedrijven wilden van de rechter horen of de acties wel 'proportioneel' zijn. Personeel van de bedrijven voerden in februari, april en mei ook al actie.

De RET is teleurgesteld. "De reiziger is de dupe, maar er is geen sprake van een conflict. We gaan zorgen dat de reiziger er zo min mogelijk last van heeft", zegt een woordvoerder. Het GVB betreurt het dat mensen de dupe zijn van de werkonderbreking en biedt excuses aan voor het ongemak.

In tegenstelling tot eerder 24 uursstakingen wordt het werk woensdag pas na de ochtendspits neergelegd. Vervolgens gaan de medewerkers naar Den Haag om te protesteren. Reizigers ondervinden naar verwachting overlast tussen 09.00 en 15.00 uur.

Volgens de vakbonden verdwijnen door de aangekondigde bezuinigingen en verplichte aanbesteding tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De gemeentebesturen van de drie steden hebben zich tegen de bezuinigingen gekeerd, waardoor het stadsleven zou worden 'ontwricht'.