Clicky


Schultz kan door met afschaffen strippenkaart

Schultz kan door met afschaffen strippenkaart
22-06-2011 17:12 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - De strippenkaart verdwijnt eind deze maand definitief in een groot deel van Nederland. Een poging van GroenLinks en de PvdA om minster van Verkeer Melanie Schultz (VVD) te dwingen tot uitstel, strandde woensdag in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw kondigde eerder aan dat de strippenkaart op 30 juni verdwijnt in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Een week later volgen Zeeland en Limburg.

Volgens Ineke van Gent (GroenLinks) kan de strippenkaart nog niet worden afgeschaft, omdat een aantal problemen met de OV-chipkaart nog niet zijn opgelost, zoals bijvoorbeeld de dubbele instaptarieven. Per motie trachtte zij de bewindsvrouw daarom te dwingen tot uitstel. Van Gent werd hierin gesteund door PvdA en SP.

De PVV - cruciaal voor een meerderheid - stemde tegen. De gedoogpartij is weliswaar tegen de invoering van de OV-chipkaart, maar vindt dat het voorstel van de linkse oppositiepartijen de reiziger geld gaat kosten. In dat geval liggen forse claims op de loer. En die mogen niet op het 'bordje van de reiziger' terechtkomen, zei woordvoerder Léon de Jong.



Twee weken geleden diende de provincie Zuid-Holland al een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Hierdoor moest de provincie twee systemen in de lucht houden, wat Zuid-Holland zeven ton extra kostte. Dat bedrag wil de provincie nu verhalen op het rijk. En Rotterdam eist dertig miljoen euro van het rijk, omdat de stadsregio een jaar langer moest wachten.

Ook Schultz vindt het 'onverantwoord' om nog langer te wachten. In dat geval moet 'ernstig' rekening worden gehouden met oplopende kosten, die uiteindelijk voor rekening komen van de belastingbetaler.

Verder zijn reizigers over het algemeen tevreden over de OV-chipkaart, zei Schultz. Met een waardering van 7,4 is de klanttevredenheid 'hartstikke hoog'. Zij benadrukte dat de strippenkaart met een gerust hart kan worden afgeschaft. De overheden en vervoerders zijn er klaar voor, aldus de minister.